România Liberă / martie 2006
Hârtia va fi albastră
Probabil că cei care au trecut din 24 februarie pe lîngă Televiziunea Română au avut o strîngere de inimă. Mai multe TAB-uri erau masate lîngă intrarea dinspre Dorobanţi. Un ABI (autovehicul blindat de intervenţie) stătea ameninţător cu botul proptit spre intrare. O fi vreo alarmă? Oare e ameninţată din nou Televiziunea? Trecutul nu e atît de îndepărtat, iar de la această premisă porneşte şi noul film al lui Radu Muntean. Hîrtia va fi albastră e un film despre Revoluţie, dar nu unul care "îşi propune să-i dezlege misterul ori să construiască alte teorii ale conspiraţiei", ne spune regizorul într-un loc ferit, căci ninge de trosneşte, lucru care nu se potriveşte cu condiţiile atmosferice ale nopţii de 22 spre 23 decembrie '89 (noaptea în care se petrece acţiunea filmului). E prima seară de filmare la Televiziune, şi tocmai acum s-a stricat vremea. Celelalte nouă nopţi s-a filmat în interioare, prin Primăverii şi pe lîngă Caşin, dar acum nu e voie să ningă. "E foarte greu să te corelezi cu prognoza meteo pe termen lung. Asta e loterie. Dar ne-am corelat în primul rînd cu hotărîrea Primăriei de a percepe taxă pe spaţiul public blocat. Din cauza asta am început cu filmările de interior", spune Radu Muntean, aşezat în faţa unei farfurii de ciorbă, încă neştiind dacă filmarea de azi va fi amînată sau nu. "Avem o cisternă, dăm cu apă ca să dispară zăpada, dar dacă ninge nu putem filma".

Realizat pe scenariul lui Radu Muntean, Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, filmul urmăreşte pe două fire narative peripeţiile unui soldat de pe un ABI, dezertor, plecat de nebun să lupte la Televiziune, şi cele ale colegilor lui care-l caută toată noaptea. Contează mai puţin dacă-l găsesc ori nu, pentru că filmul va spune "povestea actorilor mărunţi ai Revoluţiei şi va surprinde felul în care aceştia percep schimbările la care asistă vrînd-nevrînd. Nu există răi şi buni, pentru că fiecare are circumstanţe atenuante pentru ceea ce face, chiar şi revoluţionarii care-i iau pe soldaţi drept terorişti, îi bat, îi leagă şi le dau drumul fără să le spună "ne scuzaţi".


"Aşteptam steluţele ninja..."

Este momentul cînd tînăra generaţie de cineaşti începe dacă nu să încerce să-şi explice ce s-a întîmplat la Revoluţie, cel puţin să aducă acea cotitură în filmele lor. Lungmetrajele de debut ale lui Cătălin Mitulescu şi Corneliu Porumboiu tot Revoluţia o au pe fundal. Pentru Radu Muntean, Revoluţia a fost un eveniment trăit. Pe atunci făcea armata la Bacău. A fost în gardă din 17 pînă în 25 decembrie. "Ne-au spus că vin teroriştii, antrenaţi în Germania, care ştiu cu toţii tehnici ninja. Aşteptam să auzim steluţe şuierînd pe la urechi. Nu s-a întîmplat nimic. Dar altceva mi se pare interesant: diferenţa dintre cît de inflamaţi şi creduli şi patetici eram atunci, şi cum vedem acum aceleaşi lucruri." , spune Radu Muntean pentru care scrierea scenariului alături de cei doi colegi ai săi a echivalat cu o mică revelaţie. "Pe 21 decembrie oamenii erau autentici, aveau un adversar, luptau pentru o cauză dreaptă. Pe 22 erau exuberanţi, se pupau pe stradă. Dar din 23 au devenit urîţi, au început să se suspecteze, iar foarte multe lucruri erau alimentate de la televizor." În film, televizorul va fi cît mai mult prezent, fie cu imagini, fie cu sunet. De altfel, documentarea a însemnat vizionarea a zecilor de casete filmate la Revoluţie.

Încă ninge, dar s-a pornit şi viscolul. Cei 100 de figuranţi stau pitiţi în corturile ridicate în curtea Televiziunii. Într-o rulotă, aşteaptă şi actorii care trebuie să filmeze: Dragoş Bucur (care e maistru militar, şoferul ABI-ului), Tudor Istodor, Alex Potoceanu, Adrian Văncică, Toma Cuzin. Din distribuţie mai fac parte Andi Vasluianu- pe post de ţigan luat de revoluţionari drept terorist arab, Gabriel Spahiu, Costi Diţă, Mimi Brănescu, Ana Ularu, Adrian Carauleanu, Ion Sapdaru, Dana Dogaru. Director de imagine e Tudor Lucaciu, iar montajul îl va face Alexandru Radu. Filmul e o producţie Multi Media Est, proiectul cîştigînd finanţare CNC anul trecut.

Pe Paul Ipate, interpretul soldatului dezertor, Radu Muntean, l-a descoperit întîmplător, discutînd cu Tudor Chirilă înaintea unei emisiuni la Antena 1. Paul este încă student la UNATC, iar coincidenţa face ca în film să fie coleg de pluton cu doi colegi de an (3) la facultate: Tudor Istodor şi Alex Potoceanu. Filmarea era programată pentru 28 de zile (sau mai exact nopţi). Montajul va fi rapid (cam 10 zile, pentru că sunt cadre puţine), iar dacă toate merg bine, în iulie filmul va fi gata pentru a putea fi trimis la preselecţia Festivalului de la Veneţia. Premiera lui românească va avea însă loc la toamnă.

Deocamdată însă, pe platou "s-a dat stingerea" căci ninsoarea nu dă semne să se oprească. Filmarea va fi oprită şi sîmbătă, şi duminică, iar programul refăcut pentru a fi reluat miercuri, 1 martie. Este timp, situaţia nu e albastră.
De: Răzvan Rădulescu, Alex Baciu şi Radu Muntean Regia: Radu Muntean Cu: Paul Ipate, Dragoş Bucur, Andi Vasluianu, Tudor Istodor, Gabriel Spahiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus