iunie 2021
Articole diverse
Săptămâna filmului suedez de comedie este un eveniment organizat de Bucharest Best Comedy Film împreună cu Ambasada Suediei la Bucureşti. Festivalul are loc în perioada 5 - 12 iunie 2021 pe televiziunea ComedyEst şi poate fi vizionat şi pe platforma Digi online.

O săptămână în care să fie difuzate pe televiziunea Comedy Est şase filme suedeze de comedie nu poate fi decât o propunere benefică pentru promovarea culturii suedeze cât şi pentru schimburile interculturale între România şi Suedia.

În fiecare zi se va difuza un film care va fi precedat de o emisiune moderată de Irina Margareta Nistor, renumit critic de film. Invitaţii acestor emisiuni sunt reprezentanţi de marcă ai vieţii culturale româneşti care au desfăşurat proiecte în colaborare cu Ambasada Suediei la Bucureşti. Aceştia sunt: Excelenţa Sa Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Ada Solomon, Corneliu Porumboiu, Julieta Szönyi, Joachim Umlauf - directorul Institutului Cultural Goethe, Dana Rogoz, Ada Condeescu, Alina Berzunţeanu, Dana Rogoz, Mihaela Păun- director Arcub, Elena Mîndru, Thomas J. Turunen şi Teodora Juravle.

Filmele selecţionate sunt: A man called Ove / Un bărbat pe nume Ove (2015), Solsidan (2017), The Devil's Eye / Ochiul diavolului (1960), A Piece of My Heart / O parte din inima mea (2019), Unmarried Couples / Cupluri necăsătorite (1997) şi La Gomera (coproducţie româno-suedeză, 2019).

Program difuzare filme pe ComedyEst

5 iunie 2021 (sâmbătă)
ora 20.30 - Gala deschidere (aprox. 60 min)
ora 22.00 - Solsidan (2017)

6 iunie 2021 (duminică)
ora 20.00 - Solsidan (2017)
ora 22.00 - A Piece of My Heart (2019)

7 iunie 2021 (luni)
ora 20.00 - A Piece of My Heart (2019)
ora 22.00 - Unmarried Couples (1997)

8 iunie 2021 (marţi)
ora 20.00 - Unmarried Couples (1997)
ora 22.00 - The Devil's Eye (1960)

9 iunie 2021 (miercuri)
ora 20.00 - The Devil's Eye (1960)
ora 22.00 - A Man Called Ove (2015)

10 iunie 2021 (joi)
ora 20.00 - The Devil's Eye (1960)
ora 22.00 - La Gomera (2019)

11 iunie 2021 (vineri)
ora 20.00 - La Gomera (2019)
ora 22.00 - Unmarried Couples (1997)

12 iunie 2021 (sâmbătă)
ora 20.00 - Solsidan (2017)
ora 22.00 - A Man Called Ove (2015)

Prezentări filme Săptămâna Filmului Suedez de Comedie, 2021

The Devil's Eye (1960)
Regie & scenariu: Ingmar Bergman
Distribuţie: Jarl Kulle, Bibi Andersson, Axel Duberg, Nils Poppe, Gertrud Fridh, Sture Lagerwall, Stig Järrel
Imagine: Gunnar Fischer / Montaj: Oscar Rosander / Sunet: Stig Flodin / Muzică: Erik Nordgren / Costume: Mago / Machiaj: Börje Lundh
Producţie: AB Svensk Filmindustri

"Puritatea unei femei e un ghimpe în ochii diavolului" este proverbul irlandez pe care se bazează filmul The Devil's Eye (1960) regizat de Ingmar Bergman. Acţiunea filmului începe în iad, unde diavolul suferă de o durere de ochi. Iar problema este castitatea unei fete de pastor. Britt-Marie (Bibi Andersson) are 20 de ani, este frumoasă şi urmează să se mărite. Diavolul le spune consilierilor faptul că arma principală împotriva castităţii fetei va fi legendarul Don Juan (Jarl Kulle), care se întoarce pe pământ însoţit de servitorul Pablo. Ei reuşesc să obţină o invitaţie şi trec la atac, alternând îndrăzneala cu subtilitatea.
Comedia fantastică sofisticată The Devil's Eye - ultimul film al lui Ingmar Bergman filmat de minunatul Gunnar Fischer - reprezintă o satiră a moralei micii burghezii. Dialogul lui Bergman este savuros, ironia amintind de Molière, iar muzica lui Domenico Scarlatti (susţinută de cea de-a patra soţie a lui Bergman, Käbi Laretei) valorizează bucuria infuzată de film.
Povestea a fost inspirată de piesa radiofonică daneză Întoarcerea lui Don Juan de Oluf Bang, Bergman fiind intrigat de succesul personajului. Proverbul irlandez citat de Bergman în film a fost creat chiar de el. Filmul explorează multe teme familiare ale lui Bergman dar într-o manieră comică, plină de umor, care de multe ori nu este asociată cu stilul lui. The Devil's Eye este o adevărată bijuterie pentru cinematografia lui Bergman. Jocul actoricesc de mare calibru şi povestea originală conving cinefilul că este un film care nu poate fi ratat.

Solsidan (2017)
Regie: Felix şi Måns Herngren
Scenariu: Jesper Harrie
Distribuţie: Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin, Malin Cederbladh, Sven Wollter
Producţie: Emma Nyberg

Solsidan (2017) este o comedie suedeză regizată de Felix şi Måns Herngren, bazată pe serialul cu acelaşi nume. Filmul urmăreşte poveştile de viaţă ale protagoniştilor din seria TV: Alexander (Felix Herngren) şi Anna Löfström (Mia Skäringer), divorţaţi recent, prietenii lor - Ove (Henrik Dorsin) şi Annette Sundberg (Malin Cederbladh), care sunt în căutarea unui donator de spermă după ce află că Obe nu poate avea copii, şi familia Schiller - Fredrik "Fredde" (Johan Rheborg), Mikaela "Mickan" (Josephine Bornebusch), fiul lor Victor şi fiica Ebba, care călătoresc la Torekov, Skåne, pentru a-l vizita pe tatăl lui Fredde, Mauritz (Sven Wollter).
În anul 2017 filmul a fost nr.1 la box office în Suedia, cu peste un milion de intrări, şi, de asemenea, s-a bucurat de un răspuns pozitiv din partea criticilor fiind numit (de către celebra publicaţie Aftonbladet) cea mai bună comedie suedeză a anului 2017. Filmul a obţinut premiul pentru cel mai bun machiaj la cea de-a 53-a ediţie a Premiilor Guldbagge şi premiul publicului la Festivalul de film de la Hamburg.
Comedia aceasta este mai nuanţată decât seria TV cu acelaşi nume şi urmăreşte cele trei cupluri abordând teme precum divorţ, dragoste, dorinţa de a deveni părinţi, abordări parentale şi reguli de îmbăiere neobişnuite în Torekov, un oraş idilic de pe riviera suedeză.

Unmarried Couples / Cupluri necăsătorite (1997)
Regie & scenariu: Peter Dalle
Distribuţie: Lena Endre, Peter Dalle, Suzanne Reuter, Johan Ulvesson
Producător: Christer Abrahamsen, Karl Fredrik Ulfung / Production Co: Svenska Filminstitutet

Nimic nu e neobişnuit - este chiar ce pare a fi. Bărbaţii sunt raţionali şi femeile - emoţionale. Ele vor să se căsătorească şi să aibă copii, ei vor să fie copii- nu-i aşa?
Unmarried Couples începe acolo unde alte filme sunt deja pe la jumătate: uitându-se pe gaura cheii la două cupluri urbane aparent bine sudate şi fericite, aflate la criza vârstei de mijloc. Personajele realizează că este momentul să se decidă: fie divorţează şi încep o nouă viaţă, fie rămân cu persoana cu care au împărtăşit atâtea.
Marie (Lena Endre) şi David (Peter Dalle) formează un cuplu zgomotos, temperamental, fără copii, care alternează certurile cu împăcările. Prietenii lor cei mai buni, Sara (Suzanne Reuter) şi Samuel (Johan Ulvesson) sunt un cuplu liniştit, fără copii, care au o viaţă plicticoasă dar lipsită de conflicte. Cei patru decid să celebreze idilic sărbătoarea Crăciunului în munţii suedezi.
Unmarried Couples este o comedie spumoasă, inteligentă, bazată pe dialogul savuros şi satiric pe alocuri, despre relaţiile celor aflaţi la vârsta de 40 de ani.
Actorii din distribuţia filmului Peter Dalle (regizor, scenarist şi actor în acest film), Lena Endre, Suzanne Reuter şi Johan Ulvesson, au mai colaborat la populara serie TV Lorry, care combina umorul vizual cu monoloage savuroase şi satiră percutantă.

A Man Called Ove / Un bărbat pe nume Ove (2015)
Regie & scenariu: Hannes Holm
Distribuţie: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, Tobias Almborg, Klas Wiljergård, Chatarina Larsson, Börje Lundberg
Producţie: Annica Bellander, Nicklas Wikström Nicastro / Production Co: Film i Väst, Sveriges Television, Nordisk Film

A Man Called Ove (2015) este o comedie suedeză cu scrisă şi regizată de Hannes Holm bazată pe cartea cu acelaşi nume de Fredrik Backman (2012). Filmul a fost nominalizat la şase premii şi a fost laureat cu două la cea de-a 51-a ediţie a Premiilor Guldbagge, în 2016. De asemenea, a fost nominalizat la cea de-a 89 ediţie a Premiilor Oscar la categoriile Cel mai bun film străin şi Cel mai bun machiaj şi coafură.
Ove (Rolf Lassgård) este chintesenţa vecinului arţăgos. Retras, izolat, cu principii stricte, petrecându-şi timpul pentru a realiza reguli care contează doar pentru el sau vizitând mormântul soţiei, Ove a renunţat la viaţă. După ce o tânără şi zgomotoasă familie se mută alături şi îi strică accidental cutia de scrisori, o prietenie neaşteptată se creează.
În afara umorului dulce-amar, A Man Called Ove este un studiu de personaj care arată puterea comunităţii şi beneficiile diversităţii, un film despre dragoste, viaţă, moarte şi conexiunile pe care le facem de-a lungul acestui drum. A Man Called Ove este gemul de film care deşi nu te atrage de la început, nu ai cum să nu-i cedezi farmecului irezistibil. Realizatorul dozează fin umorul de calitate pentru a reda spiritul cărţii şi a oferi o ecranizare autentică. A Man Called Ove - co combinaţie fantastică de umor, duioşie şi distracţie, pe care nu o puteţi rata!

A Piece of My Heart / O parte din inima mea (2019)
Regie: Edward Sillén / Scenariu: Lars "Vasa" Johansson,
Distribuţie: Malin Akerman, Christian Hillborg, Jonas Karlsson, Per Andersson, Shima Niavarani, Johan Ulveson, Johan Rheborg, Marie Richardson
Coloană sonoră: Tomas Ledin

A Piece of My Heart / En del av mitt hjärta este un musical modern care ne va purta cu veselie pe aripile însorite ale muzicii. Titlul filmului este dat de melodia lui Ledin - En del av mitt hjärta, care a fost laureată cu premiul Grammis (echivalentul premiilor Grammy în Suedia). Rolul principal este interpretat de cunoscuta Malin Åkerman, aflată la primul ei film în limba suedeză, alături de Christian Hillborg, Jonas Karlsson, Per Andersson, Shima Niavarani, Johan Ulveson, Johan Rheborg şi Marie Richardson.

La aceste filme se adaugă coproducţia româno-suedeză La Gomera, în regia lui Corneliu Porumboiu, despre care puteţi citi mai multe cronici aici.

Excelenţa Sa Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei la Bucureşti: "Acest festival reprezintă o oportunitate extraordinară de a face cunoscute filme suedeze, dar mai ales de a celebra Ziua Naţională a Suediei (6 iunie 2021). Acest festival face posibil să dedicăm acestui eveniment important pentru Suedia (n.r. Ziua Naţională) nu doar o zi, ci o săptămână de filme şi interviuri despre Suedia."

Irina Margareta Nistor: "Vine vacanţa cu trenul de... Stockholm! Filme şi interviuri despre un cinema fascinant şi caleidoscopic, pe ComedyEst, de la clasice la cele mai recente, o Cinemateca ideală, în sufrageria noastră, din 5 în 12 iunie 2021!"

Enea Dabija, director fondator festival Bucharest Best Comedy Film: "Două ţări la o distanţă de 2500 de km legate prin filmul de comedie în perioada 5-12 iunie 2021, la televiziunea Comedy Est. Vizionând filmele noastre o să descoperiţi o cinematografie puternică şi actori, regizori, directori de imagine, scenarişti de excepţie. La mulţi ani Suedia!"

ComedyEst este un canal de televiziune cu acoperire naţională care poate fi urmărit şi pe platforma Digi online.

Organizator: Asociaţia Culturală Artclub, Ambasada Suediei la Bucureşti
Sponsor principal: Electrolux / Parteneri: Ministerul Culturii, Arcub
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Thoreb, Husqvarna, La Mama.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus