România Liberă / mai 2003
Smoke este unul dintre cele mai apreciate filme independente ale anilor ‘90, creînd un stil de povestire preluat cu mai mult sau mai puţin succes şi de alte pelicule, de la premieră încoace. A sedus foarte mult felul în care se intersectează poveştile şi destinele diferitelor personaje (două exemple recente: Occident al lui Cristian Mungiu şi Amores perros, excelentul film mexican), unite de faptul că locuiesc în cartierul Brooklyn, "inima" New York-ului, un conglomerat cît un întreg oraş, populat de rase şi etnii dintre cele mai variate, ca şi naturaleţea şi firescul cu care sunt filmate toate acestea, cu un aer semidocumentar. Toate aceste personaje sunt centrate în jurul prăvăliei de ţigări a lui Auggie Wren, un loc în care se discută şi se pierde vremea, spaţiu saturat, evident, de... fum.

Cine sunt realizatorii acestui film atît de cuceritor? Regizorul Wayne Wang, de origine asiatică, a mai filmat şi alte poveşti inspirate de viaţa americană, cum ar fi Visînd la Beverly Hills (Anywhere But Here) şi recentul Camerista (Maid in Manhattan), cu diva Jennifer Lopez şi, cu zece clase peste ea, actorul adevărat Ralph Fiennes. Scenaristul şi coregizorul acestui film, Paul Auster, este apreciatul inovator al romanului poliţist american, combinîndu-l cu subiecte cotidiene şi cu tehnici narative subtile, prin Trilogia New York-ului, tradusă şi la noi de Editura Univers (cea veche evident, că cea nouă...).

Filmul a primit Premiul special al juriului la Festivalul de la Berlin şi a fost urmat de un altul, la fel de captivant, cuprinzînd materialul lăsat deoparte la montaj, intitulat Blue in the Face (Brooklyn Boogie pe ecranele franceze). Paul Auster, scenarist şi la alte pelicule şi creditat la dilogia de faţă şi drept coregizor, şi-a aprofundat şi mai mult legătura cu cinematograful, regizînd pe cont propriu Lulu on the Bridge, tot cu Harvey Keitel, vag inspirat din Lulu (Cutia Pandorei), a lui Pabst. Iată cum îşi prezintă Paul Auster cele două filme despre Brooklyn, Smoke şi Blue...: "Un autor evreu, un regizor chinez, actori albi, negri, hispanici... aşa a ieşit, nu a fost o decizie conştientă. Acest amestec este America. (...) Vedem des Manhattan-ul în cinema, dar Brooklyn-ul - foarte rar. Acesta nu este un film despre Brooklyn, dar oraşul apare din planul doi, ca decor pentru un tip de poveste care nu s-ar fi putut întîmpla decît într-un loc ca Brooklyn-ul. Este într-un fel portretul unui cartier conţinînd o mare diversitate rasială, etnică şi religioasă, în care domneşte o armonie mai mare decît ne imaginăm".

Fişa tehnică :

Smoke, SUA, 1995
Regia : Wayne Wang şi Paul Auster
Cu : Harvey Keitel, William Hurt, Forest Whitaker, Giancarlo Esposito, Stockard Channing
Regia: Wayne Wang Cu: Harvey Keitel, William Hurt, Forest Whitaker

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus