Academia Caţavencu / ianuarie 2006
Cum, n-aţi văzut încă ultimul film al lui Guy Ritchie? Nu, nu la Swept Away mă refer, cel cu nevastă-sa Madonna şi cu 5 Căpşuni de Aur. E unul nou, şi va apărea în curînd şi pe la noi. Cum de l-am prins deja? Pentru că sînt fan al primelor lui două filme, Lock, Stock... şi Snatch, am sperat ca întoarcerea lui Ritchie la genul care l-a lansat să fie o veste bună. Nu mai sînt deloc sigur.

Acţiunea? Hmm. Jason Statham e un escroc proaspăt eliberat după şapte ani de puşcărie solitară şi care visează doar la răzbunare împotriva lui Ray Liotta (mare proprietar de cazinou). După ce îl uşurează pe acesta de o sumă consistentă, află cu stupoare că mai are doar trei zile de trăit. Asta, dacă nu acceptă ajutorul, deloc dezinteresat, al unui cuplu de cămătari (Vincent Pastore din Sopranos şi André Benjamin din muzica rap). Şi cam aici m-am pierdut. Între ăştia patru, desfăşurarea acţiunii e atît de înfăşurată, încît nici ei (actorii, nu personajele) nu mai ştiu, probabil, ce se întîmplă. Iar cînd filmul a debutat cu citate din Cezar, Fundamentele Şahului, un ghid de afaceri şi Machiavelli, m-am lămurit: Ritchie ne-a pregătit o lecţie de metafizică. Mi-ar fi plăcut să spun că e un film inteligent, pe care am reuşit să-l urmăresc pînă la capăt. Dar mi-e teamă ca dacă o fac, voi primi o mie de scrisori cerîndu-mi să îl explic. Şi atunci pe unde scot cămaşa?

Dacă ar fi fost originale, cîteva dintre chestiile din film m-ar fi impresionat. Aşa, sînt doar clişee. Există un fel de Keyser Soze, ca în The Usual Suspects. Băi de sînge şi animé ca în Kill Bill: Vol 1. Şi capitole, dar şi inversări ale cronologiei ca în Pulp Fiction. Cadre care te duc cu gîndul la Twin Peaks. Dedublări à la Fight club. Însă de departe cea mai interesantă scenă m-a dus cu gîndul la Leon din Nikita, care a meritat un film doar pentru el: şi aici există un asasin profesionist, chiar dacă ochelarist şi bîlbîit, care, sensibilizat de o fetiţă, are grijă de o bandă întreagă de - mă rog - bandiţi pentru a-i salva tatăl. Bănuiesc eu că şi Revolver merită văzut. Eventual, de mai multe ori, poate se prinde cineva şi-mi explică şi mie. Dar cu siguranţă aştept acum urmarea, cu Mark Strong în rolul principal.
Regia: Guy Ritchie Cu: Jason Statham, Ray Liotta, Vincent Pastore, André Benjamin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus