Academia Caţavencu / decembrie 2005
A History of Violence
Aţi văzut vreodată un film bun ascuns într-un film prost? Nu? Ei, atunci este cazul să vă duceţi să vedeţi, începînd de săptămîna aceasta, ultimul film al lui David Cronenberg. Vă sugerez să aveţi mare răbdare cu el primele 20 de minute, pînă se încălzeşte puţin regizorul şi i se amorsează vena de la tîmplă. O să vedeţi o primă jumătate de oră de sirop expirat gen "familia ideală din orăşelul american de provincie". El, Tom, are un bistro în centrul cătunului, la care se duce zilnic cu camioneta 4x4 şi le serveşte apple-pie lui Sam şi lui Bill. Soţia lucrează în serviciul public şi îi duce în fiecare dimineaţă pe cei doi copii, băiat şi fată, la şcoală cu autoturismul ei. Singurele probleme... de fapt, asta e, că nu există absolut nici o singură problemă. Totul e mirific.

Asta pînă la seara în care în birtul bunului Tom pun piciorul doi criminali înarmaţi care încearcă să-l jefuiască şi pe care "cozonacul lui Dumnezeu" îi rezolvă definitiv la modul cel mai profesionist: filtrul de cafea fierbinte aplicat în căpăţînă, respectiv două gloanţe bine plasate în organele vitale. Omul apare pe prima pagină a ziarelor ca erou naţional, blitzurile încep să-i păcăne pe sub geamuri, iar micul dejun începe să constea numai din bureţi. Bureţii microfoanelor băgate sub nas de către reporterii de la televiziuni. Ca într-un joc pe calculator în care ai supravieţuit primului nivel, în orăşel apar acum trei criminali, mai puternici şi mai periculoşi. De data asta, îi răpesc copilul şi îi ameninţă soţia. Blîndul Tom dă iar jos haina de om liniştit şi îmbracă mantia de fost killer profesionist, anihilîndu-i pe cei trei cît ai zice "Hai, că parcă începe să-mi placă filmul ăsta de doi lei!".

Pasămite fiecare are ceva de ascuns în trecutul său. Cea mai traumatizată pare soţia care, odată cu metamorfoza neaşteptată a soţului ei, trebuie să suporte acelaşi comportament agresiv şi în pat. Adică, ce în pat? Pe scări, tată... Că animalele nu fac sex ca oamenii, în pat. Apropo, se spune că pentru scena de viol de pe trepte, Cronenberg a cerut un cascador şi saltele de protecţie pe jos. Cînd o să-i vedeţi la un moment dat pe protagonişti dezbrăcaţi, să ştiţi că rănile de pe spinare sînt reale, machiajul încercînd mai degrabă să mai astupe din cicatrice în loc să contureze unele false.


Regia: David Cronenberg Cu: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus