septembrie 2021

Cea de-a treia ediţie a Performance Day, singurul eveniment dedicat artei performative din România, revine joi, 30 septembrie 2021, la Centrul de Interes cu noi propuneri de artişti care folosesc performance-ul în practica lor.

 Line-up-ul ediţiei 2021 include cinci artişti interdisciplinari: Răzvan Ţupa, Adina Mocanu, Robert G. Elekes, Dumitru Fanfarov şi Catinca Mălaimare, care vor prezenta publicului clujean un film şi trei performance-uri. Selecţionerul Performance Day 2021 este artistul Alex Mirutziu, ale cărui performance-uri au fost prezentate în spaţii precum Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv, Royal Academy of Arts din Londra sau Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti.

 Evenimentul se va desfăşura în Sala ATRIUM de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, începând cu ora 19:00.

Intrare liberă, pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile, la adresa de mail [email protected].


Programul începe la ora 19:00 cu filmul "Eight of Clubs ||", în care artista Catinca Mălaimare manipulează o structură alcătuită din 8 secţiuni de ecrane cu lumină fotografică LED, reunite de un nucleu circular, siluetă ce pare a simula forma unui păianjen sau a unei flori pe punctul de a se ofili. Mălaimare îşi pune la încercare limitele propriei anatomii, folosindu-şi în totalitate corpul pentru a manevra membrele obiectului. Acest efort generează o experienţă senzuală, accentuată prin sunetul frecării dintre piele şi suprafaţa artificială a ecranelor luminoase, alături de privirea aţintită a performerului către spectator.


Proiecţia filmului va fi urmată de performance-ul All The Stones I Threw At You Were Covered In My Tears care prezintă o acţiune simplă: un om care foloseşte pietre pentru a-şi şterge lacrimile, pietre pe care mai apoi le aruncă într-un perete alb. "Lucrarea e o metaforă pentru lupta foarte intimă pe care fiecare dintre noi o purtăm cu deciziile pe care le luăm în aţie cu ceilalţi sau în aţie cu noi înşine", susţine artista Adina Mocanu.


Programul evenimentului Performance Day 2021 va continua cu performance-ul artiştilor Robert G. Elekes şi Dumitru Fanfarov: "Biofilm" - un spectacol experimental de dans, muzică şi poezie contemporană, conceput pentru a crea o experienţă sinestezică, care dă frâu liber senzaţiilor create de diferitele forme de artă, care le pune în contact, în dialog şi care implică publicul în acest joc dezinhibat al intensităţilor. "Biofilm e biografia fiecăruia dintre noi şi potenţialul ei de a se comunica, de a atinge, de a lăsa o amprentă pe altcineva", spun artiştii.


Ediţia din 2021 se va încheia cu performance-ul "Alfabet corporal", care-l aduce în faţa publicului pe Răzvan Ţupa. "Citesc poeme pe care le scriu cu fiecare moment al articulării în semne grafice. Vocii i se adaugă imaginea corpului care se îmbracă în lipsa pielii în timpul lecturii iar sala o străbat în timp ce citesc pentru a întinde fâşii transparente de celofan. Cine rulează creează posibilitatea momentului din care toate celelalte momente. Foaia de hârtie a fiecărui poem, odată citit rămâne prinsă pe aceste fâşii ca tot atâtea momente ale pronunţiei. Toate pornesc spre tine, atâta timp cât nu au trecut deja. Şi atunci se îndepărtează de la sine. Mai mult decât ce eşti, cum te interesează sincronizarea viselor. Gen poetic", aşa îşi prezintă Ţupa lucrarea.


Condiţii de participare

Participarea la Performance Day este permisă doar persoanelor care pot dovedi, în format printat, că sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi că au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Documentele vor fi însoţite obligatoriu de un act de identitate. La intrare e obligatorie verificarea temperaturii şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei. Pe parcursul evenimentului e obligatorie purtarea corectă a măştii de protecţie şi respectarea distanţei sociale. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus