Academia Caţavencu / octombrie 2005
Cînd l-am văzut prima dată, am zis că e un film de acţiune adresat fetelor. A doua oară, am crezut că e o comedie romantică pentru băieţi. Aveam dreptate în ambele cazuri.

Se zice că o relaţie de durată se construieşte pe lucrurile în comun. Filmul debutează cu Angelina Jolie şi Brad Pitt la psihanalist, încercînd să-şi salveze căsnicia tipic suburbană, distrusă de singura chestie pe care o au în comun: meseria de asasini profesionişti. Desigur, nici unul nu are habar de ocupaţia celuilalt. Si noi trebuie să credem asta. Păi, eu, să fiu ucigaş plătit, a) nu m-aş însura şi b) dacă aş face-o, aş fi suficient de paranoic pentru a şti şi genomul nevesti-mii (mai ales dacă este Angelina!), darmite arsenalul de Rambo ascuns prin casă.

Din momentul în care cei doi îşi descoperă identităţile şi primesc misiunea să se anihileze reciproc, filmul funcţionează superb. Chimia dintre ei este explozivă, iar interacţiunile dezarmante (pe bune!). Replicile savuroase pe care şi le aruncă unul altuia pun în umbră schimbul generos de gloanţe şi arme albe. Iar după mamele de bătaie aplicate reciproc, ajungi să te întrebi cum naiba mai au putere pentru sexul de împăcare, dar îţi aminteşti că sînt Brad şi Angelina. Deci ai face-o şi tu. Mai că începi să crezi în violenţă ca soluţie a problemelor conjugale! Oricum, nu încercaţi asta acasă. Veţi rămîne fără ea.

Normal, se ajunge la el + ea împotriva tuturor. Ocazie perfectă să rîzi de BMW-urile distruse sau lăsate în urmă cu ajutorul unei pîrlite de dubiţe de familie. Iar coregrafia de înot sincron a bătăliei finale (pentru care, nu-i aşa, trebuie să fii îmbrăcat de firmă şi cu ochelari de soare, deşi e noapte) l-ar face gelos şi pe John Woo.

Dacă înţelegi engleza mai bine ca traducătorul (precum 80% din umanitate), beneficiezi de un bonus uriaş de umor de traducere, dar nu vreau să stric surpriza nimănui, aşa că nu divulg nici o perlă.

Un film perfect pentru o întîlnire, fără pretenţii de Oscar. Nici n-ar avea cum. Doug Liman, care a regizat Swingers şi The Bourne Identity, le-a amestecat, a turnat multă Brangelina şi a scos un produs hollywoodian tipic. Dacă eşti cu o fată / băiat prin oraş şi vă e frig, intraţi la ăsta. O să vă încălzească. Poate chiar înfierbînte.
Regia: Doug Liman Cu: Brad Pitt, Angelina Jolie

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus