Academia Caţavencu / decembrie 2005
Transporter 2
Mie îmi place Audi. Am un prieten care s-a ciocnit de două ori cu Audi-uri şi mi-a zis că de fiecare dată Audi-urile au ieşit neşifonate. Şi mai am un prieten care are, zice el, primul Audi A3 din România, care e şi ăla foarte bun.

Pornind de la această premisă, The Transporter 2 ar trebui să fie un film foarte mişto, în care un Audi mare să facă tot felul de năzbîtii imposibile. Şi le face. La volan e un actor care mie îmi place, am văzut şi Transporter 1 şi a fost OK. Eu, ca connaisseur care nu e sigur dacă a scris corect "connaisseur", pot să spun că o mare parte din acrobaţiile alea pe care le face omul cu maşina sînt posibile în procent de 0,01%. Îmi pare rău că trebuie să spun asta, Audi este o maşină foarte bună, dar este doar o unealtă în mîinile unui nebun care se aruncă cu ea de pe un bloc pe altul. Şi dacă e un lucru pe care l-am învăţat dintr-un reportaj foarte bun despre macaci, acela este că nu te joci cu gravitaţia. Gravitaţia nu iartă şi nu uită. Gravitaţia, de la 2 metri în sus, este mortală.

Părerea mea este că nici măcar un motor de 3 litri ca ăla din film nu-ţi permite să te arunci de pe un bloc direct în parcarea blocului de vizavi, d-apăi să mai goneşti în continuare. Nu ştiu exact ce arbore ar coti-o după 20 de metri de gravitaţie şi pot să afirm cu mîna pe inimă că Audi-ul ăla nu are "9,8 metri pe secundă" trecuţi pe kilometraj. Altă schemă aberantă din film ar mai fi următoarea: maşina are dinamită pe burtă, iar şoferul accelerează, zboară de pe rampă, se răstoarnă în aer şi se ajută din zbor de cîrligul unei macarale ca să îşi înlăture explozibilul de pe scut. Hahaha!

Hai că a venit momentul celor 7 adevăruri nespuse despre filmele cu maşini:
 1) la filmări s-au folosit cel puţin 5 maşini identice;
 2) actorul care conduce nu conduce;
 3) cînd noi credem că maşina zboară, ea este, de fapt, tractată de elicopter;
 4) dacă Peugeot-ul din Taxi s-ar întrece cu Audi-ul din Transporter, tot un Ferrari ar cîştiga;
 5) Herbie, de care zice lumea că e o broască din '63 cu suflet, e o prostie pentru copii;
 6) asigurarea tip Casco nu acoperă daunele provocate de aruncatul maşinii de pe zgîrie-nori;
 7) actorul, în sinea lui, ar prefera să fie împuşcat decît să se arunce cu maşina de pe bloc.
Regia: Louis Leterrier Cu: Jason Statham, Amber Valletta

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus