Academia Caţavencu / noiembrie 2005
Wedding Crashers
Spărgătorii de nunţi... Ce prostie de titlu! Pe cuvînt, deşi am avut o invitaţie - deci, moca -, am stat bine să mă gîndesc dacă să-mi pierd două ore din viaţă intrînd la o comedie subţire, intitulată astfel. Oricum, primul sfert de oră am stat la film cu geaca pe mine, gata de plecare.

Scenariul: doi tipi trecuţi de prima tinereţe şi rămaşi înţepeniţi acolo şi-au făcut un obicei ca, în concediu, să facă un tur de forţă, participînd neinvitaţi pe la toate nunţile mai răsărite din cartier. Scopul? Acela de a agăţa cît mai multe domnişoare, din alea sensibilizate cu ocazia fericitului eveniment. De meserie, ei sînt un fel consilieri pe probleme de divorţ, aşa că lista cu nunţile şi-o iau de la serviciu. Băieţii sînt arătoşi, bine făcuţi şi au obiceiul să se documenteze exemplar înainte de o nuntă. Spre exemplu, dacă mirele e ofiţer în US Army, atunci ei sînt foşti luptători în Legiunea Străină. Anturajul are tangenţe cu sportul - sînt jucători de fotbal american.

E adevărat că, de emoţie, textele li se mai încurcă. Spre exemplu, nu prea spui "Am pierdut mulţi oameni împuşcaţi în Rwanda" atunci cînd eşti atacant în Liga Superioară. Traducerea Spărgătorii de nunţi este absolut aiurea. Băieţii nu sînt doi tîrlani care vor să fure miresele sau să-i spargă sticla-n cap lui ginerică. Crashers vine mai degrabă de la ideea de heart breakers - un fel de gagicari. Traseul celor doi amici are ceva din Sideways, umorul filmului împrumută puţin de la Meet the Parents / Fockers, iar penibilul situaţiilor aduce un pic a There is Something About Mary / Mary cea cu vino'ncoace.

Filmul este o comedie perfectă pentru week-end (are şi Coldplay pe coloana sonoră), dar e un picuţ cam lung. În plus, are nişte scene de nuditate explicită care, nu că aş fi eu vreun pudic, însă par a nu se potrivi genului. Adică, bun, i-ai arătat o dată numai în chiloţi, respectiv sutien, sărutîndu-se, înseamnă că ne e destul de clar ce urmează să se-ntîmple fără să ne-o mai arăţi şi în ţîţele goale, trîntită în pat. Sau dacă la masă mîna ei este strecurată între picioarele lui, alături, nu cred că mai era nevoie să fie coborîtă camera şi sub masă, să ni se arate ce se întîmplă în spatele şliţului.
Regia: David Dobkin Cu: Owen Wilson, Vince Vaughn, Christopher Walken

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus