România Liberă / martie 2006
Anul 2006 ar trebui să fie un an cinematografic mai bun decît precedentul, dacă judecăm după faptul că premierele vor fi mai numeroase- 12, faţă de opt lungmetraje şi şase scurtmetraje anul trecut. Filmele care ar trebui să iasă pe ecrane în 2006 sunt: Păcală se întoarce de Geo Saizescu, Îngerul necesar de Gheorghe Preda, Aventurile unei zile de Petre Năstase, Happy end de Radu Potcoavă, După ea de Cristina Ionescu, Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii de Cătălin Mitulescu, Vînătoarea de Şerban Marinescu, Şi... totul era nimic de Cristina Nichituş, Legături bolnăvicioase de Tudor Giurgiu, Ryna de Ruxandra Zenide, Azucena de Mircea Mureşan şi Iubire de cartier de Ioan Cărmăzan.

Preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei, Decebal Mitulescu, ne-a declarat că trei dintre acestea sunt deja terminate şi că nu înţelege de ce realizatorii nu vor să le scoată pe piaţă. E vorba de Ryna de Ruxandra Zenide, Azucena de Mircea Mureşan şi de Legături bolnăvicioase de Tudor Giurgiu (a cărui premieră a fost din nou amînată pentru 14 aprilie.). E deci de aşteptat ca grosul filmelor să iasă de la toamnă încolo, ştiut fiind că vara e sezon mort. În lucru sunt în momentul de faţă, la diverse niveluri: Cocoşul decapitat de Radu Gabrea (în pregătire), California Dreaming de Cristian Nemescu, Vizita arhiepiscopului de Zoltan Kamondi , coproducţie România (prin Mediapro)- Ungaria- Italia, şi Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii de Cătălin Mitulescu (care, dacă va fi luat la Festivalul de la Cannes, va avea premiera oricum după luna mai, probabil tot la toamnă).

La sfîrşitul lui 2005, se aflau în producţie 16 lungmetraje şi cinci scurtmetraje. Jumătate din lungmetraje sunt debuturi, iar cinci - coproducţii europene. Anul trecut, creditele acordate de CNC pentru producţia de film s-au ridicat la 6 milioane de lei (60 miliarde lei vechi). Tot anul trecut, 500.000 de euro au fost primiţi în România de la Eurimages. Din aceştia, cea mai mare sumă, 240.000 de euro, a fost obţinută de Cătălin Mitulescu pentru producţia filmului său de debut, Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii. Aproape 200.000 de euro au primit distribuitorii de film (Independenţa Film, Clorofilm, Moebius Association, New Films), iar 107.500 euro au primit şase cinematografe incluse în reţeaua Europa Cinémas (Europa din Bucureşti, Arta şi Victoria din Cluj-Napoca, Modern din Craiova, Studio din Constanţa şi Libertatea din Oradea). Cifra de afaceri în cinematografia românească a anului trecut a fost estimată la 200 milioane de euro, ceea ce înseamnă o creştere de peste 11 ori faţă de anul 2000.


Într-o lună vin celelalte proiecte la contractare

Potrivit lui Decebal Mitulescu, producătorii filmelor care au cîştigat anul trecut la concursul CNC sunt aşteptaţi (conform legii) pînă în luna august să semneze contractele. Preşedintele CNC susţine însă că într-o lună de zile vor veni la contractare proiectele: Restul e tăcere de Nae Caranfil, Amintiri din Epoca de Aur de Cristian Mungiu, Hrană pentru peştii mici de Cristi Puiu, Legiunea străină de Mircea Daneliuc, Război pe calea undelor de Alexandru Solomon, Podul de flori de Thomas Ciulei, Despre îngeri şi păr de Corneliu Porumboiu, Povestea unui secol de Adrian Popovici, Schimb valutar de Nicolae Mărgineanu, Dacă bobul nu moare de Sinisa Dragin, Weekend cu mama de Stere Gulea şi Europolis de Corneliu Gheorghiţă. Deja au semnat contractele Hârtia va fi albastră de Radu Muntean (care a şi intrat în filmări) şi De la Isus la Lenin, dar pentru eternitate Dracula: Bela Lugosi de Florin Iepan.

Noile contracte care se vor semna între CNC şi producători vor avea de acum înainte o clauză ce va permite CNC-ului să nu aloce unui proiect ultima tranşă de bani pînă ce producătorul nu va arăta contractul de distribuţie a filmului. Acest lucru va evita amînările premierelor. Cît priveşte următoarea sesiune a concursului de finanţare, Decebal Mitulescu afirmă că totul depinde de cît de repede va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor Ordonanţa 39/2005 privind cinematografia. "O dată ce se aprobă, se dă drumul la concurs", spune preşedintele CNC, care estimează că asta se va întîmpla cel mai probabil în aprilie-mai.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus