Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Articole diverse

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Văzute la Veneţia - 3 filme de neratat


Alex. Leo Şerban

martie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cowgays-ii din Brokeback Mountain (cum i-a botezat un ziar italian) poartă cizme şi, evident, pălării de cowboys. E singura legătură cu westernurile. Despre melodrama lui Ang Lee vorbeşte toată lumea. Îl ratasem în ziua precedentă, dar Dana ne-a spus că a plîns, aşa că ne mobilizăm, Kiri şi cu mine, să-l prindem în ultima proiecţie. Care-i tocmai la "Area Alice" - sala cea mai îndepărtată din Lido. Coadă ca la balamuc. Totuşi intrăm. Aplauze în timpul proiecţiei. Aplauze interminabile după. Eu am un nod în gît, Kiri se smiorcăie alături. Heath & Jake sînt colosali - îi văd deja în cursa pentru Oscaruri. BM este un film emoţionant, deşi reţinut, epic-like & cumva à la Bridges of Madison County, despre imposibilitatea nu de a iubi (Heath Ledger & Jake Gylenhaal chiar şi-o trag, sus în munţi!), ci de a-ţi trăi sexualitatea gay în SUA anilor '60-'70 atunci cînd locuieşti în Wyoming sau Texas şi nu ai nici în clin, nici în mînecă cu 'alternative lifestyle'-ul newyorkezilor sau losangelinilor sofisticaţi... O foarte binevenită revenire în forma a lui Ang Lee, care amestecă aici (în cheie dramatică) tematica din mai-vechiul Wedding Banquet cu tonalitatea adultă din The Ice Storm. Foarte bună şi Anne Hathaway (nevasta din film a lui Jake).

Apoi, coadă la primul film din competiţie: Good Night, and Good Luck. Musiu Clooney, în chip de actor, regizor şi co-scenarist. Film despre anii '50, vînătoarea de vrăjitoare a lui McCarthy şi un ziarist de televiziune (Ed Murrow, impecabil interpretat de David Strathairn!) care i-a zis-o. Bun. Mai puţin original decît Confessions of a Dangerous Mind, dar cam în aceeaşi zonă tematică; într-un alb-negru supermeseriaş, totul perfect-'period', excelent jucat (David Strathairn merită un premiu!), dar parcă mai mult exerciţiul unui elev f. silitor... Scurt & economic = a big plus!

Văd Proof, al lui John Madden; un fel de A Beautiful Mind split in 2, cu Sir Anthony Hopkins (good beyond words!) & Gwyneth Paltrow (în cel mai bun rol al ei de pînă acum). Madden a dirijat-o şi în Shakespeare in Love, de la care s-a ales cu un Oscar - dar acesta este, cu adevărat, rolul de Oscar! Nu doar că-i ţine piept unei "forţe a naturii" precum Hopkins, dar îi ia faţa. Toate articolele despre Articole diverse

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Maraton de animaţii Happy Family - gratuit pentru copiii cu vârsta sub 12 ani -, Comunicat de presă
 Începe cea de-a şasea ediţie a caravanei Zilele Filmului Românesc, 2017, Comunicat de presă
 Zilele Filmului: Memoria Holocaustului (In Memoriam Elie Wiesel), 2017, Comunicat de presă
 Filmele LUX. 10 pentru 10 la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, Comunicat de presă
 Gânduri pe marginea unui interviu cu Radu Jude, Marian Rădulescu
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer