martie 2006
Cowgays-ii din Brokeback Mountain (cum i-a botezat un ziar italian) poartă cizme şi, evident, pălării de cowboys. E singura legătură cu westernurile. Despre melodrama lui Ang Lee vorbeşte toată lumea. Îl ratasem în ziua precedentă, dar Dana ne-a spus că a plîns, aşa că ne mobilizăm, Kiri şi cu mine, să-l prindem în ultima proiecţie. Care-i tocmai la "Area Alice" - sala cea mai îndepărtată din Lido. Coadă ca la balamuc. Totuşi intrăm. Aplauze în timpul proiecţiei. Aplauze interminabile după. Eu am un nod în gît, Kiri se smiorcăie alături. Heath & Jake sînt colosali - îi văd deja în cursa pentru Oscaruri. BM este un film emoţionant, deşi reţinut, epic-like & cumva à la Bridges of Madison County, despre imposibilitatea nu de a iubi (Heath Ledger & Jake Gylenhaal chiar şi-o trag, sus în munţi!), ci de a-ţi trăi sexualitatea gay în SUA anilor '60-'70 atunci cînd locuieşti în Wyoming sau Texas şi nu ai nici în clin, nici în mînecă cu 'alternative lifestyle'-ul newyorkezilor sau losangelinilor sofisticaţi... O foarte binevenită revenire în forma a lui Ang Lee, care amestecă aici (în cheie dramatică) tematica din mai-vechiul Wedding Banquet cu tonalitatea adultă din The Ice Storm. Foarte bună şi Anne Hathaway (nevasta din film a lui Jake).

Apoi, coadă la primul film din competiţie: Good Night, and Good Luck. Musiu Clooney, în chip de actor, regizor şi co-scenarist. Film despre anii '50, vînătoarea de vrăjitoare a lui McCarthy şi un ziarist de televiziune (Ed Murrow, impecabil interpretat de David Strathairn!) care i-a zis-o. Bun. Mai puţin original decît Confessions of a Dangerous Mind, dar cam în aceeaşi zonă tematică; într-un alb-negru supermeseriaş, totul perfect-'period', excelent jucat (David Strathairn merită un premiu!), dar parcă mai mult exerciţiul unui elev f. silitor... Scurt & economic = a big plus!

Văd Proof, al lui John Madden; un fel de A Beautiful Mind split in 2, cu Sir Anthony Hopkins (good beyond words!) & Gwyneth Paltrow (în cel mai bun rol al ei de pînă acum). Madden a dirijat-o şi în Shakespeare in Love, de la care s-a ales cu un Oscar - dar acesta este, cu adevărat, rolul de Oscar! Nu doar că-i ţine piept unei "forţe a naturii" precum Hopkins, dar îi ia faţa.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus