aprilie 2022
Cele 88 de calpe albe și negre ale pianului, aici pe Pământ, nu vor mai fi atinse de unul dintre cei mai mari pianiști concertiști ai lumii, din secolul al XX-lea. Radu Lupu ne-a părăsit la 17 aprilie 2022, la Lausanne (Elveția).



Caracterizat de o discreție aparte, un talent imens cu o dedicare aparte, Radu Lupu s-a exprimat la un moment dat astfel: "Fiecare spune aceeași poveste în mod diferit, iar acea poveste trebuie spusă într-un mod convingător și spontan. Dacă nu este așa, nu are nicio valoare".

Radu Lupu s-a născut la 30 noiembrie 1945, la Galați. A început studiul pianului la vârsta de șase ani cu profesoara Lia Busuioceanu. Debutul în public l-a făcut la vârsta de doisprezece ani, într-un concert în care a produs propriile compoziții. După absolvirea liceului la Galați și absolvirea Școlii de Arte Populare din Brașov, și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică din București cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. În 1961, a obținut o bursă la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, unde a fost îndrumat de Galina Eghyazarova, Heinrich Neuhaus și Stanislas Neuhaus. Radu Lupu s-a stabilit în Marea Britanie și apoi în Elveția. Renumitul artist a câștigat premii de interpretare pianistică la prestigioasele concursuri: «Van Cliburn» International Piano Competition / Fort Worth - Texas, SUA (1966), «George Enescu» International Piano Competition, București (1970), Leeds International Fortepiano Competition. De asemenea, Radu Lupu a obținut importantele premii ca: «Premio Abbiati» al Asociației Criticilor Italieni (1989), Edison (1995) și Grammy (1996).

Radu Lupu a cântat cu cele mai mari orchestre din lume, precum și în importante festivaluri de muzică, precum cele din SUA - Orchestra Simfonică din Cleveland, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică din San Francisco - și a efectuat turnee în Europa, China și Israel, concertând sub bagheta unor celebrii dirijori, dintre care amintim doar câteva nume: Carlo Maria Giulini, Seiji Ozawa și Daniel Barenboim.

Radu Lupu și Daniel Barenboim [1]

În anul 1978, Radu Lupu a debutat la Festivalul de la Salzburg, cu Filarmonica din Berlin, aflat pe atunci sub conducerea lui Herbert von Karajan și a susținut concertul de deschidere din 1986, cu Filarmonica din Viena, sub conducerea lui Riccardo Muti. A colaborat cu muzicieni ca: Elena Bashkirova, Hartmut Rohde, Madeleine Carruzzo, Alexander Knyazev, Timothy Park, Gary Hoffman, Pascal Moragues, Elisabeth Leonskaja, Wolfram Christ și Timothy Park. Radu Lupu a fost în parteneriate importante de muzică de cameră, printre alții, cu violonistul Szymon Goldberg, soprana Barbara Hendricks și pianistul Murray Perahia.

În aprilie 2015, pianistul Radu Lupu și violonista Mihaela Martin au participat la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră «Intonations» la Judisches Museum Berlin. De-a lungul carierei sale de peste șase decenii, Radu Lupu a susținut anual, aproximativ 80 de recitaluri în întreaga lume.

 Pianistul Radu Lupu a fost renumit pentru interpretările sale lirice și emoționante. A cântat capodopere ale marilor compozitori germani și austrieci din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, în special Franz Schubert, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart, precum și a lucrărilor compozitorilor Leoš Janáček și Béla Bartók.

 Radu Lupu a fost un personaj discret (rar acorda interviuri). Muzicianul evreu-român evita în general să înregistreze. Totuși, a realizat câteva înregistrări ale unor opusuri, pentru Casele de discuri Decca și Electrecord.

Atitudinea lui Radu Lupu în timpul concertelor sale era una anti-spectaculoasă, concentrată și în același timp foarte calmă.


Pentru activitatea sa artistică deosebit de valoroasă, pianistul Radu Lupu a fost recompensat cu importantele distincții : Comandor al «Ordinului Imperiului Britanic», precum și Ordinul Național «Steaua României».


Ne vom aminti mereu de Radu Lupu, un artist legendar și un model pentru multe generații de pianiști și nu numai!

NOTE
[1] Fotografia realizată de Sorin Lipșa a fost preluată de pe site-ul Agerpres

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus