septembrie 2022
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent, 2022
După un prim weekend desfășurat în Parcul Obor, al 12-lea Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent și-a deschis săptămâna la interior printr-o premieră găzduită luni seara de Teatrul Apropo din Pipera bucureșteană (aceea amplasată în jurul stației de metrou omonime, a nu se confunda cu cartierul din vecinul Voluntari). În subsolul spațios al clădirii FEPER (fosta Fabrică de Echipamente Periferice de pe fosta platformă Electronica, cea care exista în zonă pe vremea când România era la ani lumină distanță de corporatism), Apropo-ul ar putea fi o excelentă destinație post-job pentru miile de rezidenți ai clădirilor de birouri de pe Dimitrie Pompeiu.

Scris, regizat, coregrafiat și interpretat (alături de Andrei Cristea) de Teodora Tudose (proaspăt absolventă a masterului de artă coregrafică al UNATC), Trebuie să vorbim e un spectacol de dans și teatru care exprimă, pe bază de mișcare, cuvânt, muzică (Adrian Piciorea) și lumină (Nicoleta Ivan), nevoia de (auto)interogare și comunicare. Un cuplu al zilelor și, eventual, corporațiilor noastre se formează, se descoperă, se izolează, se depărtează, se destramă.

Două cupluri de părinți ai cuplului primordial (aduse pe scenă în scurte monologuri pline de umor redate de cei doi actori / dansatori / performeri) minimalizează semnificația și urmările despărțirii, oferindu-și propriile existențe drept exemplu. Ruptura dintre generații e pregnantă.

În cele mai bune momente, Trebuie să vorbim exprimă prin tridentul gest - sunet - lumină (o excelent distribuită rețea de becuri în mișcare, majoritatea dedicate momentelor de solitudine, unul singur aducându-i pe cei doi împreună) ezitările, tandrețea, singurătățile, freamătul, nesiguranța și nerăbdarea apropierii, mărci distincte ale existenței în cuplu. În cele mai bune momente vorbite, Trebuie să vorbim exprimă, prin replici scurte, rostite rapid și cvasi-concomitent de Teodora și de Andrei, grămadă din șabloanele care însoțesc, în zilele noastre, însoțirea dintre o fată și un băiat. Abia după ce livrează stereotipurile evului, cei doi își îngăduie timp pentru a-și chestiona sentimentele și gândurile produse de propriile individualități, nu de obiceiurile timpului pe care îl trăiesc.

Spectacol cald, curios și onest, Trebuie să vorbim are nevoie de câteva reprezentații pentru a dobândi mai multă fluență și pentru a umple mai convingător spațiile dintre scene, precum și de mult mai mult public care să rezoneze cu crâmpeiele de sine (tine, mine) aduse la lumină. Dar pentru asta e nevoie de timp și de creșterea & cultivarea unui anume fel de public & fel de a trăi.

Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent 2022 continuă până duminică, 2 octombrie 2022, cu spectacole zilnice găzduite de Teatrul Apropo, unteatru (Sfintii Apostoli 44, la doi pași de Piața Națiunilor Unite și de Hanul Berarilor), Teatrul în Culise (Alecu Russo 12, între Dacia și Eminescu, nu departe de Metropolis și Club 99), Teatrul Infinit (Mihai Eminescu 127, aproape de intersecția cu Viitorului), Teatrul Godot (Calea Rahovei 147-153, la Palatul Bragadiru, lângă Becker Brau), Linotip - Centru Independent Coregrafic (Brezoianu 23-25, în Palatul Universul), The Pub - Universității și Bulandra (Grădina Icoanei). Programul integral, aici (10 zile, 33 de spectacole inovatoare din țară și din străinătate).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus