aprilie 2006
Triumful dragostei
Între 31 martie şi 16 aprilie 2006, are loc la Bogota cea de-a 10-a ediţie a Festivalului ibero-american de teatru. Sunt prezente 5 continente, 42 de ţări, 65 de companii internaţionale şi 142 de trupe columbiene. Un eveniment mondial unic, de o extraordinară anvergură, al cărui suflet şi iniţiator este din 1988 actriţa, regizoarea şi directoarea Festivalului, Fanny Mikey.

Astăzi, Bogota ar fi de neimaginat fără festivalul ei de teatru. În ultimele două decenii, evenimentul a cucerit nu numai capitala Columbiei, ci toate colţurile ţării, fiindcă spectatorii ştiu că aceasta e unica ocazie în care pot vedea spectacole clasice şi contemporane, teatrul în toată bogăţia şi diversitatea lui. "E ca şi cum s-ar deschide deodată toate porţile, ale imaginaţiei, sensibilităţii, reflecţiei, criticii, frumuseţii, toate acele căi de pătrundere în inima publicului", afirmă Fanny Mikey.

În martie 2005, Fanny Mikey a venit la Bucureşti şi a ales pentru această ediţie a Festivalului spectacolul Triumful dragostei de Marivaux, în regia lui Alexandru Darie, urmând a oferi publicului columbian 5 reprezentaţii în Teatrul La Castellana.

Deschiderea Festivalului a fost marcată printr-o paradă, la care au participat peste un milion de oameni în Piaţa Simon Bolivar, Rusia a fost invitata de onoare, prezentă cu creaţii din Cehov: Trei surori, Tolstoi: Război şi pace şi Gogol: Bulevardul Nevsky.

Spectacolele cu Triumful dragostei au avut loc pe 31 martie, pe 1,2 şi 3 aprilie. Aşa cum afirma şi doamna Maria Sipoş, ambasadoarea României la Bogota, presa scrisă şi mass-media au alocat un spaţiu generos festivalului, dar sunt doar 4-5 companii menţionate zilnic, şi printre ele se află şi trupa Teatrului Bulandra.

Iată ce spune Fernando Toledo în ziarul El Tiempo din 3-04.2006: "Alexandru Darie propune publicului un efervescent marivaudage, printr-un spectacol a cărui arhitectură recuperează sensul primordial al teatrului: amuzamentul... Un permanent climat de subtilitate şi viclenie îi permite spectatorului să pătrundă într-un joc teatral plin de ironii la adresa iubirii, puterii şi legăturii dintre aceste noţiuni. Nu trebuie să rataţi acest spectacol oferit de o trupă cu un înalt nivel interpretativ şi cu o disciplină scenică ieşită din comun."

Sala Teatrului La Castellana are o capacitate de 750 de locuri, iar biletele costă de la 30.000 pesos (15 dolari) la 90.000 pesos (45 dolari) pe spectacol. La fiecare reprezentaţie cu Triumful dragostei, sala a fost plină până la refuz, s-a aplaudat mult, iar după spectacolul de sâmbătă seara, directoarea Festivalului, Fanny Mikey, s-a urcat pe scenă şi a mulţumit personal actorilor români pentru performanţa actoricească. Afirmă presa din Bogota: "Numele regizorului şi al trupei oferă garanţia calităţii. Această montare vorbeşte despre misterul sentimentelor, despre identităţi multiple şi despre separarea adevăratelor sentimente de falsele iluzii. Scena devine un labirint în continuă mişcare, în care descoperim o lume înşelătoare, comedie şi erotism".

Peste 3.000.000 oameni văd spectacole două săptămâni, asistă la work-shop-uri, la colocvii, împărtăşesc idei şi experienţe comune de viaţă.
De: Pierre Marivaux Regia: Alexandru Darie Cu: Clara Vodă / Rodica Lazăr, Anca Androne, Marian Râlea, Daniel Popa, Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu, Vlad Zamfirescu