Libertatea / aprilie 2006
Legături bolnăvicioase
Legături bolnăvicioase nu i-ar plăcea lui Gigi Becali: e un film cu două lesbiene. Mai mult: sînt două lesbiene care NU fac sex! OK, se pomeneşte, la un moment dat, că fetele îşi "bagă limba în gură". Şi mai e o scenă în care una îi mîngîie celeilalte sînii, la lumina lunii. Prea puţin pentru nişte macho hetero care sînt împotriva homosexualităţii, dar n-ar zice nu la un porno cinstit cu fete, hăhăhă, păi nu?

Apropo de "hăhăhă": Legături bolnăvicioase nu i-ar plăcea nici preşedintelui Băsescu. Deşi preşedintele s-a exprimat public pro-homosexualitate, mai are şi o discuţie, prea lungă, zic unii, în care fetele vorbesc despre Chateaubriand... Or, se ştie că preşedintele nu prea citeşte - şi, chiar dacă ar citi, exclus să fie vorba despre Chateaubriand! Cui se adresează, aşadar, acest film?

Probabil că nu politicienilor - deşi premierul Tăriceanu a fost văzut la premieră şi, apoi, şi la party-ul de după. Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, inspirat de un roman (tot de debut) al Ceciliei Ştefănescu, este - de fapt - un film care are prea puţin de-a face cu agenda politică, sau politic-corectă, a momentului: e "doar" un film. Avînd în vedere că este primul pe acest subiect în România, e de aşteptat să fie respins de unii (mulţi) şi ACCEPT-at de alţii (puţini), din aceleaşi motive. Însă filmul nu vrea - şi bine face că nu vrea - să schimbe vreo "agendă"; ca şi Brokeback Mountain (cu care, inevitabil, va fi comparat), este o poveste de dragoste (şi gelozie), doar că aici, colac peste pupăză, lesbianismului i se adaugă incestul... Cam prea mult, pentru un film de numai 85 de minute - zic unii. Deloc, zic eu - dacă nu priveşti filmul ca o predică (despre "toleranţă", "minorităţi" ş.a.m.d.). Legături bolnăvicioase (titlul poate crea confuzie) are marele merit că vorbeşte firesc despre aceste lucruri. Şi de fapt, nici nu vorbeşte: arată. Atît cît e nevoie ca să-nţelegi despre ce e vorba. Imaginea (excelentă), muzica şi actorii (toţi foarte buni, inclusiv Mihaela Rădulescu într-un rol de 3 minute!) fac restul. Un film normal despre iubiri "altfel", care tot iubiri sînt. A se privi fără prejudecăţi.

De: Cecilia Ştefănescu Regia: Tudor Giurgiu Cu: Maria Popistaşu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă, Mircea Diaconu, Tora Vasilescu, Mihaela Rădulescu

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus