aprilie 2006
Arlecchino. Slugă la doi stăpâni
După tulburătorul spectacol cu Insula Sclavilor prezentat în 1995 la Teatrul Bulandra,

Piccolo Teatro di Milano revine la Bucureşti cu

Arlecchino. Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni
în regia lui

Giorgio Strehler



O spumoasă comedie, într-o cheie rafinată şi subtilă, respirând geniul şi magia lui Strehler.

 GIORGIO STREHLER, mare regizor reformator al scenei europene, a montat teatru şi operă cu acelaşi rafinament. Nimeni nu a acordat o atenţie atât de mare importanţei luminilor în spectacol. În acelaşi timp, a crezut cu tărie în puterea actorului de a străluci pe scenă. Trilogia vilegiaturii de Goldoni, Livada de vişini de Cehov, El Nost Milan de Bertolazzi, Opera de trei parale şi Viaţa lui Galileo Galilei de Brecht, Uriaşii munţilor de Pirandello, Regele Lear, Furtuna de Shakespeare sunt spectacole care l-au făcut celebru în toată lumea.

Piesa preferată a lui Strehler rămâne Slugă la doi stăpâni de Goldoni, pe care a montat-o în şase variante. Versiunea prezentată la Bulandra este ultima dintre ele. A avut premiera în 1997, marcând aniversarea a jumătate de veac pentru Piccolo Teatro, înfiinţat în 1947 de Giorgio Strehler şi Paolo Grassi. Reluând Arlecchino, Strehler a restituit teatrului o formă uitată, a redescoperit frumuseţea Commediei dell'arte.



 FERRUCCIO SOLERI, interpretul lui Arlecchino, a sărbătorit, în ianuarie 2005, cincizeci de ani de actorie pe scena de la Piccolo Teatro. A îmbrăcat costumul lui Arlecchino în peste 2000 de reprezentaţii ţinute în mai mult de patruzeci de ţări. Joacă acest personaj din 1963. Într-un interviu dat în 1987, Strehler spunea despre personaj: "Ferruccio îmbătrâneşte tot mai vizibil, dar Arlecchino al său întinereşte în fiecare zi. Nici eu nu pot înţelege cum este posibil".



 Cu: Ferruccio Soleri, Ettore Conti, Giorgio Bongiovanni, Sara Zoia, Paolo Calabresi, Stefano de Luca, Stefano Onofri, Giorgia Senesi, Stefano Guizzi, Sergio Leone, Enrico Bonavera, Alessandra Gigli, Luca Criscuoli.

 Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 26, 27, 28, 29, 30 aprilie, ora 19:00, Sala Izvor. Spectacolul este supratitrat în limba română. Preţul biletelor: 15,7 RON (reduse), 31,5 RON.

De: Carlo Goldoni Regia: Giorgio Strehler Cu: Ferruccio Soleri, Ettore Conti, Giorgio Bongiovanni

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus