Şapte Seri / aprilie 2006
...nu sunt între protagoniştii filmului de debut al lui Tudor Giurgiu, care sunt mai puţin bolnăvicioşi decât astenicii de primăvară şi junkies-ii de ocazie.

Adevărate legături bolnăvicioase leagă alte personaje care prestează bolnăvicios sau nu (pentru box office) pe marile noastre ecrane, atât de mari şi bolnăvicioase pe cât sunt ele (ecranele, nu persoanele).


 Cazul Unu: sindromul Matadorului.

Matador este numele de cod al asasinului plătit obsedat sexual, alcoolic şi singur cuc, Julian Noble, adică Pierce Brosnan, ex-James Bond. După ce a arătat că se descurcă bine ca star, Brosnan ne demonstrează că e actor cu A mare în filmul lui Richard Shepard (Oxygen), o mică bijuterie spumoasă, cu elemente din clasicul L'emmerdeur (sau remake-ul Buddy Buddy). Relaţia lui Brosnan cu naivul Greg Kinnear şi nevasta sa (Hope Davis), cu alcoolul şi cu gun-urile sau cu oja de unghii, toate sunt absolut încântător de bolnăvicioase. Brosnan merita Globul de Aur (la care a fost nominalizat) şi Oscarul (la care nu a fost nominalizat). Şi nu, realizatorii nici măcar n-au pus piciorul la Budapesta.


 Cazul Doi: Puseul McGyver

În Firewall / Program de protecţie, lui Harrison Ford i se răpeşte familia. Dar el suferă de un puseu discordant McGyver (din serialul cu minitehnicus hocus pocus preparatus) şi e şi mai agil cu computerele decât hackerii de 20 de ani. Am văzut filmul cu vreo 30 de oameni în sală, erau şi peste 50 de ani, ce or fi înţeles ei din limbajul computeristic, firewall, etc, probabil la fel de mult ca Harrison Ford, care joacă cam la fel de expresiv ca Steven Seagal. Şi e la fel de curajos, dacă nu şi mai şi. Adevăratele legături bolnăvicioase au loc între el şi bad guy-ul cu accent britanic Paul Bettany, dar mai ales cu secretara lui (Mary Lynn Rajskub din serialul 24), pe care după ce o dă afară degeaba, o molestează să-l ajute, şi la sfârşit îi oferă generos, slujba înapoi. Mai comunist decât partidul cu acelaşi nume. Şi cu o faţă la fel de umană.


 Cazul Trei: simptomul pornografiei viscerale

Pentru cei cu stomacuri şi nervi tari (care pun pariu că stau o noapte în cimitir şi nu fug când apare un cocoşat), Hostel / Căminul ororilor (un horror IC 18 de Eli Roth) este ca o masă de lux luată în oraş (eventual şi invitat de cineva). LB sunt aici din belşug, non stop, ochiul şi torţionarul care-l scoate (Câinele andaluz 2006), instrumente de tortură state of the art, frumuseţi locale perverse, clue-uri Tarantino şi Takashi Miike.


 Cazul Patru: boala SS (stupid sequel)

Adevăratele LB din Basic Instinct 2 sunt legate de cecul lui SS, nu Spielberg, Steven, nici Sommers tot Steven, ci Stone, Sharon (Filmul pînă acum are box office mondial cât a luat ea salariu). Şi da, simbolurile sunt falice peste tot....
Deci...


Adevărate legături bolnăvicioase toate, la fel şi în al doilea Ice Age, unde Scrat se tot freacă cu ghinda sau aluna ei, Îmmmph....

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus