Academia Caţavencu / aprilie 2006
Legături bolnăvicioase
Cum am aflat de subiectul acestui film, ca orice român plin de suspiciuni, am zis: americanii au avut Oscar cu doi homosexuali, ţac-pac, hop şi noi pe plaiurile mioritice cu un film despre lesbiene. Ajuns însă în sala de cinema, totul s-a schimbat.

De fapt, e un film interesant care te face să te gândeşti, în care imoralitatea e, după părerea mea de non-specialist, tema principală. Primul lucru care m-a făcut să nu regret biletul gratuit a fost faptul că, spre deosebire de obsedantele filme închise şi negre ale Cinematecii româneşti, pelicula de debut a lui Tudor Giurgiu nu apasă inutil cu culori greşite, întunecate, ci foloseşte palete deschise, occidentale. Scris foarte bine (adaptat după un roman al Ceciliei Ştefănescu), jucat cu măiestrie şi filmat profesionist, Legături... te face să uiţi de pop-corn sau de cola şi să intri în universul paralel conturat de fapte "contra naturii".

La fel ca orice altă producţie bună, filmul are destule straturi încât să fie plăcut şi înţeles şi de fanii fetelor de la pagina 5, dar şi de cunoscătorii lui Platon. O peliculă de tip indie, pe care Sergiu ar fi schimbat-o în ceva mai mult istoric şi mai puţin despre homosexuali şi incest şi pe care Soby Czeh ar fi asezonat-o cu mai multe bătăi (şi aşa o mică încăierare nu a lipsit), îi vine perfect lui Tudor Giurgiu, chiar şi din postura de cel mai important om în audiovizualul de stat.

Sănătos tun la capitolele menţionate, filmul suferă totuşi de o maladie, aceea a type-casting-ului. (Pentru cititorii care nu ştiu ce-i aia: înseamnă că actorii sunt distribuiţi în acelaşi fel de rol ca până acum.) Diaconu e tot intelectualul de la ţară, Chirilă e tot rebelul cool plin de mister, una din actriţele principale (Ioana Barbu), care aduce puţin cu o componentă a trupei Tatu, face un rol de persoană bisexuală, şi tot aşa.

Din film nu lipsesc nici cameo-urile vedetelor, Puya de la La Familia e taximetrist, iar Mihaela Rădulescu e doamnă bine cu pretenţii şi stil. În adevărata manieră a noii ere informatice, filmul vine la pachet cu un site, umplut de poze, biografii şi chiar blog-uri, unde poţi să porţi discuţii despre felurite teme, de la visele Mariei Popistaşu la gândurile lui Tudor Giurgiu.



Legături bolnăvicioase, de Tudor Giurgiu, după un roman de Cecilia Stefănescu. Cu: Maria Popistaşu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă.

De: Cecilia Ştefănescu Regia: Tudor Giurgiu Cu: Maria Popistaşu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă, Mircea Diaconu, Tora Vasilescu, Mihaela Rădulescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus