septembrie 2023
Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative, Brăila, 2023
Zbor pe deasupra unor eclatante momente din istoria muzicii imaginează spectacolul adus la festival de Teatrul de Marionete Arad, un ansamblu teatral cunoscut pentru performanțele sale într-ale păpușăriei. O fantezie cu păpuși și păpușari, cu muzică și dans, cu puține cuvinte, dar cu mulțime de atractivități. Limbajul exploziv, colorat și extrem antrenant are în vedere un public țintă: copiii de orice vârstă. Tocmai de aceea arădenii și-au intitulat producția de dată recentă, realizată sub bagheta experimentatului Cristian Ban, Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor). Titulatură tot mai des folosită pentru a cuprinde, a aduce împreună pe cei mici cu cei mari. Căci scopul montărilor de acest gen este chiar acela de a atrage toate vârstele sub magia rampei.


Expulzați dintr-o farfurie zburătoare mișcată manual, de fapt o umbră proiectată pe ecranul central, șapte extratereștri cu căști și combinezoane cu luciu metalic descind pe Pământ. În periplul lor pe planeta necunoscută dau peste tot felul de obiecte bizare (vioară, țambal, trompetă, chitară) și intră în sperieți activându-le. În felul acesta trezesc zeii muzicali ai Terrei cu care intră treptat în contact. Aceștia ies din cutii fermecate, tainice, în chip de marionete drăgălașe și instalează magia de la un episod la altul. Sala e realmente electrizată la fiecare apariție. De sub o draperie din stânga scenei iese însuși Mozart care a făcut minuni cu pianul său. Dintr-un radio prăfuit (altă etapă), apare Louis Armstrong cu trompeta în mână. Un fel de deux ex machina în sens clasic, multiplicat de fiecare dată, cu efecte înviorătoare, minuțios pregătite. Elvis Presley e coborât, ca în teatrul antic, chiar din cer! Sala participă cu frenezie la fiecare apariție, la începutul fiecărui șlagăr cântat live, ca la un concert tip Untold. Vraja se extinde exponențial, discul vinil, gramofonul, estrada cu cortină sunt purtătoarele sunetelor celebre. Extratereștrii dansează la un moment dat cu discuri vinil în mână pe ritmuri de rock. Dar manipulează și păpuși țărani, îmbrăcate în costume naționale românești în chip de horă, în episodul Maria Tănase. Păpușa Mozart, cu râsul caraghios al celebrului compozitor, amintește de personajul creat de Forman în filmul Amadeus din 1984. Maria Tănase cântă Cine iubește și lasă, Louis Armstrong - What a Wonderful World. Vă mai amintiți glasurile de copii ce cântau odinioară O lume minunată?


Cu adevărat o lume minunată descoperă extratereștrii rătăciți prin universul muzicii de pe Terra. Păpușile Amy Winehouse, Janis Joplin, David Bowie își aduc și ele contribuția în acest potpuriu de melodii îndrăgite, pe deplin savurate de public. De publicul mare ca și de cel micuț. Lui Elvis, regele rock-ului, i se adaugă o hazoasă întâlnire cu un autohton amețit de băutură. Nostimade îmbinate cu un joc amuzant de cea mai pură jovialitate.


Scenografia Irinei Chirilă dă strălucire feerică acestei călătorii imaginare în lumea muzicii. Inima pulsativă a întregului construct scenic bate simultan cu evoluția vedetelor evocate simpatetic în muzica live însoțitoare pe tot parcursul periplului, fragmente melodice interpretate de Paul Tonca la orgă electronică, tobă, chitară. Actori și păpușari deopotrivă, actanții spectacolului au intrat în tot felul de combinații interpretative, una mai incitantă ca alta. O echipă minunată, formată din Adina Doba, Lenuța Dorobanțu, Izabela Cotescu, Lăcrimioara Szlanko, Sorin Dorobanțu, Mircea Moș și Cristian Bordaș. Cu toții implicați la superlativ pentru a crea acest spectacol emoționant, vivant, care știe să evite derapajele în dulcegăreala kitsch-ului. Sunt secvențe detonante din zestrea muzicală a Terrei, asamblate cu dibăcie și sensibilitate de regizorul Cristian Ban, pe coregrafia propusă de Maura Cosma. La care se adaugă munca echipei tehnice, care trebuie musai menționată pentru aportul la acest spectacol complex: Claudiu Ionescu (design și creație marionete), Oana Micu (pictură marionete), Irina Chirilă (costume), Ana Farâmă (asistent scenografie), Dorel Parfeni (sunet), Ioan Horga (lumini), Horia Hădean și Nevil Micula (tehnicieni scenă) și Gheorghe Mureșan (regizor tehnic, șef de producție), Medeea Popa (afiș).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus