AperiTIFF / iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Ulrich Seidl realizează Sparta ca o continuare a filmului său Rimini, de data aceasta concentrându-se pe Ewald, fratele protagonistului filmului precedent. Filmat în mediul rural din România cu actori deopotrivă austrieci și autohtoni, Sparta se apropie puternic de realismul Noului Val Românesc și de un cinéma vérité ce ar putea trece foarte ușor drept documentar pentru necunoscători. Este dedicat regretatului Hans-Michael Rehberg, aflat în ultimul rol al său - tatăl dement al protagonistului ce își trăiește ultima parte a vieții într-un azil.

Din seria titlurilor de la TIFF 2023 care ating teme mai puțin explorate în cinematografie face parte și filmul lui Seidl, despre un pervers cu o predilecție pentru băieței ce reamenajează o școală veche dintr-un sat din Transilvania și o transformă într-o sală de judo - dar și o cetate veche spartană în care nu se poate intra decât cu un anumit cod. Ideea în sine pare generoasă: o oportunitate pentru copiii locali de a face sport gratuit și a se întâlni într-un colectiv. Însă antrenamentele devin tot mai dese, elevii nu mai petrec timp cu familiile lor, iar părinții încep să devină suspicioși. Când discuțiile cu protagonistul austriac, care nu prea cunoaște limba română, devin zadarnice, nu le mai rămâne tutorilor decât să asedieze Sparta.


Drama nu arată în niciun moment scene explicite de pedofilie, însă indicii sunt presărate pe tot parcursul narațiunii. Ewald pare că încearcă să își țină dorințele în frâu, mulțumindu-se doar cu privitul. Prietena lui focoasă nu reușește în niciun fel să îi trezească interesul sexual. Cât timp va trece până ce acesta va acționa?


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus