mai 2006
În anul 2002, TIFF-ul se lansa ca primul festival internaţional competitiv de lung metraj din România. Mai exact, 12 filme de lung metraj, de regulă, din tot atâtea ţări, formau secţiunea numită Competiţie. La finalul festivalului, în Gala de Decernare a Premiilor TIFF, unul din ele se transforma în câştigătorul Trofeului Transilvania.

De atunci şi până la această a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, regulile Competiţiei au rămas aceleaşi: în secţiunea respectivă sunt selectate filme de debut sau, cel mult, al doilea lung metraj al unui regizor.

Aici intervine misiunea Juriului TIFF. Pe parcursul celor zece zile de festival, membrii acestui juriu vor viziona, analiza, discuta şi, la final, acorda Trofeul Transilvania - anul acesta în valoare de 10 000 EUR - celui mai bun film din Competiţie, cât şi premiile pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună interpretare şi Cea mai bună imagine.

Cei cinci membri ai Juriului, confirmaţi pentru TIFF 2006, sunt: regizorul Radu Mihăileanu, actriţa Anamaria Marinca, istoricul şi criticul de film David Robinson, regizorul Kornel Mundruczo şi directoarea Centrului Islandez de Film Laufey Gudjónsdóttir.

În 1998, publicul european a descoperit talentul lui Radu Mihăileanu prin Train de vie, film premiat, printre altele, cu Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Sundance şi cu Premiul FIPRESCI la Veneţia. În 2006, la început de iunie, Mihăileanu revine în România pentru prima oară după succesul înregistrat cu ultimul său film Va, Vis et Deviens, câştigător al Premiului César pentru Cel mai bun scenariu, semnat de el împreună cu Alain-Michel Blanc. Una din serile TIFF va fi dedicată proiecţiei filmului şi întâlnirii publicului clujean cu Radu Mihăileanu, devenit unul din regizorii de marcă ai Franţei, şi scenaristul său.



Alături de celebrul regizor, în Juriul TIFF 2006 va fi prezentă actriţa Anamaria Marinca, revelaţia criticii de film în seara decernării trofeelor BAFTA 2005, de unde Anamaria a plecat câştigătoare. Rolul ei din mini-seria TV Sex Traffic a transformat-o în prima actriţă din România, câştigătoare a unui valoros trofeu BAFTA pentru Cea mai bună actriţă. Anul trecut publicul de la TIFF a putut să o urmărească în Sex Traffic, proiectat în premieră la Cluj, ea fiind prezentă la festival ca invitat de onoare TIFF. Anul acesta, Anamaria va urmări atent jocul actorilor din cele 12 filme aflate în Competiţie, pentru ca, la final, alături de ceilalţi membri ai juriului să hotărască cine a fost cel mai bun. Un rol care "o încântă şi o onorează", recunoaşte ea.



Celor doi români din Juriul TIFF li se vor alătura şi trei membri străini. Ca şi în cazul Anamariei, regizorul ungur Kornel Mundruczo va schimba anul acesta postura de invitat TIFF cu cea de jurat. Anul trecut, filmul său, Johanna, a fost prezentat la TIFF înaintea unui lung periplu prin festivaluri internaţionale. Kornel are o relaţie aparte cu ţara noastră, alegând Delta Dunării ca locaţie pentru cel mai recent film al său, intitulat chiar Delta.

Renumitul critic şi istoric de film britanic David Robinson, al patrulea membru al Juriului, este cel a cărui biografie dedicată lui Chaplin a inspirat filmul omonim al lui Richard Attenborough, cu Robert Downey Jr în rolul principal. Celebra sa carte, Chaplin - His Life and Art, publicată în 1985, a stat la baza scenariului. Robinson este un expert în istoria filmului, printre titlurile care îi poartă semnătura numărându-se şi Hollywood in the Twenties (1968) şi World Cinema (1973), şi tot el conduce, de multă vreme, cel mai renumit festival de film mut din lume, Giornate del cinema muto, Pordenone, Italia.

Filmele islandeze au ocupat un loc aparte în selecţia TIFF de-a lungul celor patru ani de existenţă. Mai mult decât atât, în 2003, Trofeul Transilvania a plecat în mâinile regizorului Dagur Kari direct în Islanda. Filmul său Noi albinoi a devenit, mai apoi, unul din filmele preferate ale publicului românesc, fiind distribuit pe marile ecrane din România. Astfel, organizatorii TIFF au apelat la experienţa în domeniu a directoarei Centrului Islandez de Film, Laufey Gudjónsdóttir, pentru a analiza filmele Competiţiei în calitate de membru al Juriului TIFF 2006.

În cadrul ediţiei cu numărul 5 a festivalului, publicul de la Cluj va avea motive duble de bucurie şi, totodată, emoţie, România fiind reprezentată în Competiţie de două producţii autohtone: Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, regia Cătălin Mitulescu şi A fost, sau n-a fost?, regia Corneliu Porumboiu. Emoţiile încep să crească de la mijlocul lunii mai 2006, pentru că cele două debuturi în lung metraj vor fi mai întâi prezentate la Cannes în secţiunile Un Certain Regard, respectiv Quinzaine des Realisateurs. Anul trecut, câştigătorul român de la Cannes, Moartea domnului Lăzărescu pleca şi de la Cluj cu cinci premii, printre care şi cel pentru Cea mai bună regie, acordat lui Cristi Puiu.

Anul acesta, cele două producţii româneşti se vor întrece cu zece filme, unele prezentate şi premiate în festivaluri internaţionale recente, altele în premieră internaţională. Iată care sunt cei 10 contracandidaţi ai românilor la TIFF 2006:

El Aura, Argentina - regia: Fabian Bielinsky
13 Tzameti, Franţa-Georgia - regia: Gela Babluani
Festivalul de la Sundance 2006 - Marele Premiu al Juriului, Veneţia 2005 - Premiul Luigi De Laurentiis
A Soap, Danemarca - regia: Pernille Fischer Christensen
Festivalul de Film de la Berlin 2006 - Ursul de Argint şi Premiul de debut
The Yacoubian Building, Egipt - regia: Marwan Hamed
Prezentat în cadrul secţiunii Panorama la Festivalul de Film de la Berlin
Ode to Joy, Polonia - regia: Maciej Migas, Jan Komasa, Ana Kazejak-Dawid
Aislados, Spania - regia: David Marquez. Premieră internaţională.
Viva Zapatero!, Italia - regia: Sabina Guzzanti
European Film Awards - nominalizat pentru Cel mai bun documentar
Story of Disenchantment, Mexic - regia: Felipe Gomez şi Alejandro Valle
Douches froides, Franţa - regia: Antony Cordier
Taxidermia, Ungaria - regia: Gyorgy Palfi
Cel mai bun film maghiar în cadrul Săptămânii filmului maghiar 2006

Mulţi dintre realizatorii filmelor din Competiţie, regizori, actori şi producători, vor fi prezenţi la Cluj pentru a răspunde întrebărilor atât publicului, în sesiunile de Întrebări şi răspunsuri după terminarea filmului, cât şi presei acreditate în cadrul conferinţelor de presă TIFF.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus