ianuarie 2024
Festivalul de Film Documentar One World România, 2024
Alege! este tema pe care o propune în 2024 Festivalul internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania, care se va desfășura între 05 și 14 aprilie 2024. Chiar dacă pare inevitabilă în contextul unui an încărcat electoral, tema invocă nu numai alegerile electorale, ci și alegeri de viață, morală, și atitudine.

"E o ediție pentru oricine s-a simțit nevăzut sau nereprezentat", spune noua directoare a festivalului, regizoarea și producătoarea Andreea Lăcătuș, care face parte dintr-o nouă generație de cineaști români cu rădăcini adânci în societatea civilă. Festivalul se adresează nu doar unui public angajat socio-politic, cinefil, ci încearcă printr-o selecție cât mai diversă să ofere prilejul unor descoperiri unui public mai larg. În acest sens, ediția 2024 aduce un focus țintit pe tineri, prin Zilele liceenilor, o extensie a programului Juriul liceenilor din anii trecuți, care le va oferi tinerilor timp de 3 zile un spațiu dedicat de explorare în cadrul festivalului.

OWR17 se va desfășura între 05 - 14 aprilie 2024 în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union din București, iar în perioada 15 - 25 aprilie o parte din filme vor putea fi văzute și online.

În 2024, festivalul va avea trei categorii de evenimente conexe, dedicate comunității, educației și industriei. Accesibilizarea filmului documentar pentru categorii diverse de public, cu o preocupare specială, ediția aceasta, pentru adolescenți și seniori, și conexiunea dintre creatorii din România și cei din spațiul internațional sunt direcții importante ale festivalului.

"Mi-ar plăcea ca OWR să continue să fie un prilej de întâlnire și dezbatere pentru societatea civilă, un spațiu de intersecție între ONG-uri, artiști și un public mai larg, contribuind la normalizarea ideii că arta e ancorată în provocările prezentului și-n societatea din care face parte.", adaugă Andreea Lăcătuș.

Selecția este curatoriată de Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu, iar echipa de preselecție a fost compusă din Victor Morozov, Liri Chapelan și Carmen Lăscoiu.

Abonamentele vor fi puse în vânzare începând cu 10 februarie 2024.

Andreea Lăcătuș

Andreea Lăcătuș este regizoare și producătoare culturală. Scurtmetrajele ei au fost selectate la festivaluri precum Shanghai IFF, Golden Goblet Award (2018) și Sarajevo IFF (2023). Din 2018 a co-creat programe de accesibilizare a culturii în mediul rural și mic-urban și programe de educație prin cinema. În prezent, este bursieră CEC ArtsLink, o rezidență în Statele Unite, unde cercetează impactul pe termen lung al programelor culturale și artistice în comunități vulnerabile. Pregătește un doctorat despre etica producției și reprezentării comunităților vulnerabile socio-economic în filmul de ficțiune din România, cercetare ce stă la baza unui film de lungmetraj cu care se află într-o etapă incipientă de dezvoltare.

Organizator: Asociația One World Romania
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Descarcă catalogul One World Romania 2024 aici.