februarie 2024
Festivalul de Film Documentar One World România, 2024
2024 este marcat de alegeri electorale pe jumătate din mapamond. Într-o aglomerare electorală fără precedent, România va ieși la urne atât pentru a decide europarlamentarii care s-o reprezinte, dar și pentru reprezentanții la nivel local, parlamentar și prezidențial. Este un moment ideal să ne gândim, mai atent și critic, la alegerile pe care le facem. Dacă alegerile electorale sunt în aparență, simple - o ștampilă pe X sau pe Y - tipurile de alegeri cu care ne confruntăm în toate aspectele vieții sunt complicate de etnia, comunitatea, țara din care facem parte și de raporturile de putere la care suntem supuși. Poate că nu putem alege vremurile în care trăim, dar putem alege atitudinea cu care să le trăim, iar empatia, reziliența și solidaritatea sunt câteva din instrumentele pe care le avem la îndemână.

Aceasta este premisa la care ediția 2024 a One World România își invită spectatorii în perioada 05 - 14 aprilie, printr-o selecție de documentare care analizează alegerea atât din perspectivă istorică, la nivel sistemic, dar și la nivel individual, de zi cu zi.

Abonamentele Early Bird s-au pus în vânzare pe Eventbook, la prețul de 120 lei pentru desfășurarea festivalului în București (05 - 14 aprilie 2024) sau 160 lei, care include și proiecțiile online (15 - 25 aprilie 2024).

Selecția 2024 se concentrează pe alegeri, individuale dar și la nivel de comunități (LGBTQ+, fermieri, mineri, freelanceri, politicieni, societatea civilă) într-o gamă largă de contexte actuale: război și conflicte, impactul inteligenței artificiale, mercantilizarea și exploatarea avidă a resurselor naturale, abuzuri de putere, lupta pentru drepturile muncitorilor, criza climatică, coexistența laică și religioasă, discriminarea etnică, de gen sau de clasă și privarea de drepturi, insecuritatea socio-economică și geopolitică. Din Brazilia până în Ucraina, din Republica Centrafricană în Palestina, filmele OWR #17 ne oferă privilegiul de a descoperi povești extraordinare despre alegerile unor oameni sau comunități în fața unor probleme de viață complicate, care ne definesc nu doar prezentul, ci și viitorul.

Două filme din selecția 2024

Al Djanat, The Original Paradise. Reîntoarcerea regizoarei Chloé Aïcha Boro în Burkina Faso pentru înmormântarea unchiului său o face martoră la o familie divizată în privința deciziei de a vinde proprietatea. Această dramă de familie surprinde cu dragoste și tandrețe o comunitate nevoită să aleagă între păstrarea culturii ancestrale sau capitularea în fața schimbărilor accelerate ale capitalismului.


Un vot pentru un dinte. Traversând continentele, găsim alegerea și consecințele sale la propriu și la figurat în Smiling Georgia. O tragicomedie care analizează demagogia populistă din cadrul alegerilor prezidențiale din Georgia, filmul lui Luka Beradze investighează un sat în care voturile sunt cumpărate pe promisiunea, la propriu, a unei noi danturi.


La OWR, experiența de cinema este gândită atât "on-screen", printr-o selecție bogată și diversă a filmelor, cât și "off-screen". Proiecțiile de film sunt urmate de discuții extinse cu regizorii de film sau experți locali, într-un spațiu de dialog și reflecție care stimulează un spectator critic, participant activ în discuții pe teme legate de drepturile omului, teme sociale, politice și de mediu prin intermediul cinema-ului.

Biografii curatori

Anca Păunescu a studiat filologie germană și film, iar în ultimii 7 ani a fost intens implicată în selecție de film documentar, curatoriat și consiliere creativă în programe speciale la diferite festivaluri europene. În prezent este programator la OWR, selecționer principal de film documentar la Neisse Film Festival, Germania, consiliază și face parte din echipele de (pre)selecție ale festivalurilor: DokuFest (Kosovo), FIPADOC (Franta), Karlovy Vary IFF (Rep. Cehia). De asemenea, a fost membră a juriului la Makedox, Kasseler Dokfest, Iceland Documentary FF, DOK Leipzig Co-Pro Market.


Andrei Tănăsescu este un curator stabilit în Toronto și București, cu studii în cinematografie (University of Toronto, University of St. Andrews) și un interes constant pentru reevaluarea istorică a muzicii și cinemaului. În 2019 a curatoriat Videograms of a Nation, o retrospectivă expansivă a cinematografiei românești pentru EUROPALIA ROMANIA. A lucrat în echipele de programare ale TIFF Toronto, "Kino Pavasaris" Vilnius IFF, Festivalul Internațional de Film Experimental de la București (BIEFF) și a colaborat cu Berlinale Forum și Festivalul de Film American Independent de la București (AIFF). Se ocupă de secțiunea Works-in-Progress la Les Films de Cannes à Bucarest, este programator pentru Bildrausch - Filmfest Basel și One World Romania și membru al comitetului de selecție al Giornate degli Autori (Venice Days).


Afișul ediției din acest an este creat de Șerban Jipa și este schița de portret a unui candidat ideal sau, poate, anti-utopic, o creatură ieșită din cacofonia politică, mediatică și războinică în care trăim.

*****
ORGANIZATOR / ORGANISER: Asociația One World Romania / One World Romania Association
PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE / CULTURAL PROJECT CO-FINANCED BY Administrația Fondului Cultural Național / The Administration of the National Cultural Fund
PARTENERI / PARTNERS: UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est / UNHCR - UN Refugee Agency, Konrad Adenauer Foundation, Rule of Law Programme South East Europe.
PARTENERI MEDIA / MEDIA PARTNERS: RFI România, Radio România Cultural, Black Rhino Music, Scena9, ELLE România, Igloo România, Revista ARTA, Revista FILM, Observator Cultural, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, All About Romanian Cinema, Cutra, Film Menu, Liternet, Filmmakers for Ukraine, Cinefilia, Cinepub, The Institute.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.



Descarcă catalogul One World Romania 2024 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus