martie 2024
Festivalul de Film Documentar One World România, 2024
Maryam Tafakory și Eyal Sivan sunt doi autori contemporani cu voci distincte și puternice, veniți din teritorii care traversează în prezent turbulențe politice și sociale violente. Lor le dedică Festivalul One World Romania retrospectivele dn 2024.

Focus Maryam Tafakory, weekendul 6-7 aprilie 2024

Focusul Maryam Tafakory compilează o selecție curatoriată de filme ale artistei, care vor fi prezentate alături de video performance-uri live realizate chiar de Tafakory, la București. Într-un deceniu de practică multidisciplinară, Tafakory a produs lucrări care împletesc poezia și performance-ul, imaginile de arhivă și documentarul, cu filmul de montaj.

Munca ei este un mozaic artistic care abordează roluri de gen, tabuuri sociale și, mai ales, analizează structurile sociale dominante care impun modurile de reprezentare din societatea și cinematografia iraniană post-revoluționară. Luate individual, filmele lui Tafakory sunt o manifestare puternică a practicii poeziei și a politicii, iar însoțite de video performance-ul live, ele capătă o intimitate senzorială și emoțională unică.

Focus Eyal Sivan, 8-13 aprilie 2024

Eyal Sivan este un regizor de film documentar și teoretician născut la Haifa (Israel), recunoscut pentru pozițiile lui politice intransigente și pentru folosirea cinema-ului ca un instrument de a chestiona narațiunile dominante ale trecutului și prezentului. Cu peste 30 de ani de activitate, Sivan definește filmografia sa ca pe "o întâlnire cu realitatea". Filmele și lucrările sale vizuale au fost prezentate în festivaluri prestigioase și galerii de artă din toată lumea.

Munca lui se oprește asupra unor teme ca memoria, reprezentarea istorică, identitatea națională, (ne)supunerea și responsabilitatea. A abordat subiecte ca violența politică și genocidul din Rwanda și Burundi, controlul de stat și represiunea Stasi din fosta RDG. Majoritatea filmelor sale sunt însă despre problematicile conflictului între Israel și Palestina, relația cu trecutul istoric, memoria ca formă de rezistență și instrument politic. Filmografia sa a generat controverse pentru opiniile critice pe care le exprimă față de dinamicile de putere din societatea din care provine.

Organizator: Asociația One World Romania / One World Romania Association
Parteneri Corporate: Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BlackCab, BMW România, OTOTO
Parteneri instituționali: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ambasada Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors' Fund, Ambasada Republicii Slovace la București, Institutul Polonez din București, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural "Mahmoud Darwish", Ambasada Libanului, Ambasada Spaniei la București, Ambasada Suediei, Green Hours, Bistro Green Hours, GDS - Grupul pentru dialog social, KineDok, Civil Society Pitch, Prisma
Parteneri Zilele Liceenilor - Eveniment realizat cu sprijinul Kaufland România
Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Expert Forum, Funky Citizen, Asociația Rhea, Aspire Teachers, Consiliul Municipal al Elevilor București
Bilete prin: Eventbook.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST România
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Black Rhino Music, Scena9, ELLE România, Revista MATCA, Igloo România, Revista ARTA, Revista FILM, Cultura la Dubă, Observator Cultural, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, All About Romanian Cinema, Cutra, Film Menu, LiterNet, Filmmakers for Ukraine, Cinefilia, Cinepub, The Institute, SUPER, In a relationship
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Urmărește-ne:
Facebook / Instagram / YouTube / Telegram / Letterboxd / TikTok

Descarcă catalogul One World Romania 2024 aici.