mai 2006
Festivalul TIFF 2006
În cadrul celei de-a 5-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), seara de 10 iunie va fi dedicată Galei de Decernare a Premiilor TIFF 2006. Alături de câştigătorii Competiţiei vor urca pe scena Teatrului Naţional din Cluj, locul unde se va trage cortina acestei ediţii, şi personalităţi marcante ale cinematografiei române şi internaţionale.

Anul acesta, organizatorii festivalului au plăcerea şi onoarea să acorde Premiul de Excelenţă în cinematografia românească actorului Ştefan Iordache.

Cariera cinematografică a celebrului actor român, începută în anul 1963, cuprinde 25 de titluri, dintre care amintim bine-cunoscutele Eu sunt Adam şi Hotel de Lux în regia lui Dan Piţa, sau Cel mai iubit dintre pământeni, regia Şerban Marinescu şi recentul film Faraonul, semnat Sinisa Dragin. Iordache a dat viaţă unor personaje de neuitat, precum Mitică din De ce trag clopotele, Mitică?, unde a colaborat cu Lucian Pintilie sau împătimitul jocului de cărţi, Ion Theodorescu, într-un alt film de referinţă al cinema-ului românesc - Glissando, în regia lui Mircea Daneliuc.

Rolurile sale din film, de pe scenă, cât şi cele din viaţa de zi cu zi, l-au transformat pe Ştefan Iordache în personaj literar, Ludmila Patlanjoglu adunând poveşti, întâmplări şi trăiri ale actorului în cartea portret Regele Scamator, Ştefan Iordache.

Premiul de excelenţă TIFF 2006 îi va fi înmânat în cadrul Galei de Închidere a festivalului, a cărei primă parte va fi transmisă în direct de Televiziunea Română în data de 10 iunie, cu începere de la ora 18.00, urmând ca partea a doua să fie înregistrată şi transmisă duminică, 11 iunie, în intervalul 18.00 - 18.45.



În cadrul Galei, alte două premii se vor îndrepta către cinematografia românească: premiul Cea mai bună interpretare într-un film românesc prezentat în cadrul Zilelor Filmului Românesc, oferit de HBO şi premiul pentru Cel mai bun film realizat în cadrul programului Let's Go Digital.

Lansat cu mare succes anul trecut, workshop-ul Let's Go Digital merge mai departe. Şi anul acesta, 15 tineri cu vârsta între 14-18 ani, pasionaţi de cinema, vor avea şansa să înveţe să filmeze cu o cameră digitală şi, apoi, să editeze un film cu o durată maximă de 3 minute. Cursanţii vor fi asistaţi, în permanenţă, de profesionişti în domeniu şi vor învăţa să folosească echipamente de ultimă oră (camere de filmat, echipament de iluminare şi sunet şi programe speciale pentru montaj). La final, toate cele 5 filme, realizate în echipe de câte 3, vor fi prezentate într-o proiecţie specială, iar publicul va vota cel mai bun film.

Aşadar, la TIFF 2006, foarte tânăra generaţie se va întâlni cu monştrii sacrii ai cinematografiei româneşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus