mai 2006
Zilele filmului românesc au devenit una din tradiţiile Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Începând cu ediţia din 2004, organizatorii festivalului şi-au îndreptat atenţia spre industria de film autohtonă, dedicând ultimele patru zile ale TIFF-ului celor mai recente producţii de film românesc.

Aşadar, în perioada 7-10 iunie, la Cluj, în cadrul celei de-a 5-a ediţii a TIFF-ului, se vor proiecta lung şi scurt metraje româneşti.

Anul acesta, România va fi reprezentată în Competiţia TIFF 2006 nu de unul, ci chiar de două filme, debuturile în lung metraj ale lui Cătălin Mitulescu şi Corneliu Porumboiu. Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii şi A fost, sau n-a fost? se vor întrece cu alte 10 titluri, din tot atâtea ţări, pentru câştigarea Trofeului Transilvania în valoare de 10 000 EUR.



Cele două producţii româneşti vor ajunge pe marile ecrane de la Cluj, direct de pe Riviera Franceză, fiind două dintre reprezentantele ţării noastre la Festivalul de Film de la Cannes. Marilena de la P7, mediu metrajul regizat de Cristi Nemescu, este cel de-al treilea reprezentant al României la Cannes. Toate cele trei filme vor fi proiectate, în premieră absolută în România, la TIFF 2006.



O altă premieră deosebită a Zilelor Filmului Românesc o reprezintă proiecţia celui de-al doilea lung metraj al regizorului Radu Muntean - Hârtia va fi albastră. Filmul, cea mai proaspătă producţie românească din programul acestei ediţii, este momentan în perioada de post-producţie, urmând a fi finalizat chiar în preajma începerii festivalului.



Recent lansatul Legături bolnăvicioase, în regia lui Tudor Giurgiu şi Un acoperiş deasupra lumii, semnat Adrian Popovici sunt alte două lung metraje din selecţia Zilelor Filmului Românesc.



Acestor titluri li se adaugă trei programe de scurt şi mediu metraj, cuprinzând, în total, 19 filme, printre care se află un număr bogat de producţii studenţeşti, care acum încep să se lanseze în traseul festivalurilor din întreaga lume.

În timpul celor patru zile de film românesc de la TIFF, publicul clujean va avea posibilitatea să se întâlnească şi să chestioneze realizatorii preferaţi, în cadrul sesiunilor de Întrebări şi răspunsuri dedicate fiecărei proiecţii.

Regizorii Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, scenariştii Răzvan Rădulescu, Cecilia Ştefănescu, actorii Andi Vasluianu, Ana Ularu, Paul Ipate, Mara Nicolescu, Dorotheea Petre sunt doar câţiva dintre invitaţii români de marcă ai acestei ediţii TIFF.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus