mai 2006
Europolis Film lansează
3 filme documentare şi un serial tv în format DVD,
la Librăria Cărtureşti, joi, 18 mai, la ora 18.00


 2 doku:
- Dumnezeu la saxofon, Dracu la vioară, regia: Alexandra Gulea
- Graţian, regia:Thomas Ciulei

 Asta e, regia: Thomas Ciulei

 Hacker, regia: Alexandra Gulea, Stere Gulea


Pentru prima oară, 3 documentare artistice româneşti, premiate la numeroase festivaluri internaţionale, devin accesibile publicului, prin difuzarea lor pe DVD.

O premieră mai "neobişnuită" o constituie serialul de televiziune Hacker, format din 6 episoade a câte 52 de minute şi realizat în coproducţie cu TVR. Producţia, difuzată cu doi ani în urmă, pe TVR 1, a rămas necunoscută publicului, din cauza lipsei de promovare din partea televiziunii publice.

Vor vorbi despre toate acestea: Ioan Groşan, Dan Popescu şi Bogdan Ghiu. Live pentru Dvs.: Mahala Rai Banda.

La fel de necunoscută în România ca şi serialul Hacker pentru care a făcut muzica, Mahala Rai Banda (gen: gypsy pop) face săli pline peste tot în lume, din Japonia până în Franţa, Belgia, Germania şi cu, câteva zile în urmă, Viena.

Cu aceeaşi ocazie, joi, 18 mai, la ora 20.00, Institutul Cultural Român va proiecta cele "2 doku" (Graţian şi Dumnezeu la saxofon, Dracu la vioară), la sediul din Aleea Alexandru nr. 38.



Mai multe amănunte despre filme:

 Asta e, 2001
Regia: Thomas Ciulei

Documentarul de lung metraj este portretul a trei generaţii de locuitori ai Deltei Dunării. Producţia româno-germană, realizată cu sprijinul ONC România, a fost prezentată la peste 50 de festivaluri internaţionale, în ultimii trei ani, printre care Berlinala, Festivalul Internaţional de la Rotterdam, Muzeul de Artă Modernă de la New York şi a obţinut următoarele premii:

Golden Olive, Kalamata International Documentary Festival '01
Grand Prix du Jury Documentaire, Belfort '01
Grand Jury Prize for Widescreen 16:9, IBC Amsterdam '01
Silver Rembrandt for Documentary, IBC Amsterdam '01
Best documentary film, Cinema dei Popoli, Firenze '02
Mention speciale, Les ecrans documentaires, Paris '02


 2 Doku
DVD-ul conţine 2 filme:

Dumnezeu la saxofon, Dracu la vioara, 2004
regia: Alexandra Gulea

Fragmente de viaţă într-o instituţie de psihiatrie din România, în care pacienţii formează o micro-societate închisă. Cei 300 de indivizi, unii dintre ei locuind câte 12 în cameră, leagă prietenii, se căsătoresc, se ceartă, se despart. Documentarul, filmat în stilul cinéma vérité, este o impresionantă mărturie a instinctului uman de supravieţuire.

Premii:
German Short Film Prize '04
Golden Key, Kassel Documentary Film & Video Festival, Kassel '04
Best Student Film, Molodist, Kiev, Ukraina '04
DAAD Prize, Germany '04
Prix du Film Long, Les Ecrans Documentaires, Franţa '04
Mention Henry Langlois, Poitiers '04

Graţian, 1995
regia: Thomas Ciulei

În satul bihorean Izbuc, oamenii cred că Graţian Florea este un priculici de lup. După obiceiurile străvechi, când un copil se naşte, moaşa cheamă spiritele ca pruncul să fie bun de lucru, frumos, iubit sau bun de carte. Se spune că Graţian n-a putut să vină pe lume decât după ce moaşa l-a numit să fie priculici de lup. Într-o existenţă care ar putea să pară blestemată, Graţian reuşeşte să găsească un sens chiar şi în rolul de vârcolac al satului.

Premii:
German Film Critics Prize, Duisburg '95
Mention Joris Ivens, Cinema du Reel, Paris '96
Cityprize of Munich '96


 Hacker, 2004, serial tv în 6 episoade
Regia: Alexandra Gulea (ep 1-5), Stere Gulea (ep 6)

Trei tineri din Bucureşti, Mihai (Mihai Smarandache), Marian (Marian Adochiţei) şi Marius (Ionuţ Ghinea) găsesc o cale uşoară de a face bani: fură calculatoare de la hackeri care, la rândul lor, le-au furat din internet. Treaba merge bine, până când dau peste un hacker care lucrează pentru un mafiot implicat şi în trafic de droguri (Răzvan Vasilescu). Încercările lor de a scăpa de belea eşuează, tinerii devenind la rândul lor traficanţi. Este un portret al societăţii româneşti din ziua de azi, marcată de lipsa de perspective a tinerilor, corupţie şi imoralitate. În alte roluri: Cornel Scripcaru, Dan Condurache, Victor Rebengiuc, Micaela Caracaş, Rodica Negrea, Dan Bădărău, Gheorghe Visu şi alţii.

Premii:
Premiul Asociaţiei Profesioniştilor din Televiziune pentru film de ficţiune, 2005

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus