Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film Cannes 2006

Fellini e mort, Bergman nu călătoreşte - Cannes 2006


Alex. Leo Şerban

Libertatea, mai 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
"Voi da voie să se poarte ochelari de soare şi să se fumeze", a glumit la conferinţa de presă preşedintele juriului, hongkonghezul Wong Kar-wai, trăgînd din ţigară şi privind sala drept în ochi din spatele ochelarilor de soare care-i sînt deja un "brand".

Wong este nu doar cel mai "tînăr" preşedinte al juriului din istoria Cannes-ului (47 de ani), dar şi "cel mai" chinez. Asta a făcut ca multe întrebări (şi răspunsuri) să fie puse şi date în această limbă, spre stupoarea generală... "Cel mai greu lucru, ca preşedinte al juriului, e să faci spiciuri", a mărturisit WKW. Şi totuşi, una dintre afirmaţiile maestrului hongkonghez a prins imediat, nu doar pentru că a fost exprimată în engleză, ci pentru că rezumă condiţia de jurat al unui festival: "Un palmares - a spus el - este ca o oglindă care arată gusturile noastre. De noi depinde ca în ea să se privească un înger sau o maimuţă!"

Helena Bonham-Carter a recunoscut că are "gust foarte prost" în materie de cinema, Patrice Leconte a promis că va lupta pentru a nu se ajunge la un "palmares bej" (adică fără culoare, care să împace pe toată lumea), Zhang Ziyi a vorbit puţin şi a zîmbit frumos, frumoasa Monica Bellucci a spus banalităţi de circumstanţă ("E o ocazie minunată de a vedea filme, mă simt minunat să fiu în acest juriu, iubesc Cinema-ul de cînd eram mică", blablabla), Tim Roth a spus că preferă să fie judecat (ca actor) decît să judece munca altora, în timp ce regizorul palestinian Elia Suleiman a spus că el preferă exact invers.

Cea mai comică întrebare a venit din partea unui jurnalist asiatic, doar că era în engleză - aşa că a înţeles-o toată lumea. El l-a întrebat pe WKW dacă Festivalul de la Cannes i-a motivat prin ceva alegerea sa ca preşedinte al juriului. "Adică, filmele domnului Wong nu sînt de ajuns?!", i-a tăiat-o moderatorul Henri Behar, care a încheiat conferinţa cu o vorbă care merită reţinută: "Fellini e mort, iar Bergman nu călătoreşte!"

Dar Festivalul continuă. Toate articolele despre Festivalul de film Cannes 2006

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Cannes nr. 59 - A fost sau n-a fost?, Alin Ludu Dumbravă
 Cannes 59: Palmares cu ochelari de soare, Alex. Leo Şerban
 Vasluiul a bătut Cannes-ul cu 2 la 0, Iulia Blaga
 Cannes 59 - între politic şi succese pentru filmul românesc, Laurenţiu Brătan
 Camera d'Or pentru Corneliu Porumboiu! - Cannes 2006, Roxana Moroşanu
 Toate articolele despre Festivalul de film Cannes 2006


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer