mai 2006
Institutul Cultural Român lansează programul CANTEMIR, program pilot de finanţare a proiectelor culturale româneşti derulate în străinătate. Programul CANTEMIR se adresează persoanelor fizice, ONG-urilor şi instituţiilor publice de cultură care doresc să organizeze evenimente culturale în afara ţării.
Programul CANTEMIR îşi propune să încurajeze cooperarea culturală, cu scopul de a spori vizibilitatea culturii române pe pieţele internaţionale. Printre obiectivele programului se numără creşterea accesului publicului european la informaţia de interes cultural din România şi menţinerea identităţii culturale a românilor din afara graniţelor.

Proiectele culturale eligibile pentru finanţare în cadrul acestui program se vor înscrie în următoarele domenii: arte vizuale, artele spectacolului (muzică, dans, teatru, film), literatură şi patrimoniu cultural. Programul CANTEMIR are trei secţiuni de desfăşurare a proiectelor:

Secţiunea IAcţiuni culturale desfăşurate prin intermediul Institutelor Culturale Române din străinătate. Această secţiune se adresează persoanelor fizice, artişti şi creatori din România, care intenţionează să desfăşoare proiecte în ţările în care funcţionează Institute Culturale Române sau în state membre ale Uniunii Europene. Valoarea maximă a finanţării nerambursabilă care poate fi acordată unui proiect din această secţiune este de 17.800 RON, reprezentând maximum 90% din valoarea totală a proiectului.

Secţiunea IIProiecte de cooperare culturală europeană. Această secţiune se adresează persoanelor juridice fără scop patrimonial, asociaţiilor, fundaţiilor şi instituţiilor publice de cultură din România care intenţionează să desfăşoare proiecte în una sau mai multe ţări membre ale Uniunii Europene. Candidaţii la această secţiune vor face dovada parteneriatului cu cel puţin o organizaţie publică sau privată din ţara sau ţările de desfăşurare a proiectului. Valoarea maximă a finanţării nerambursabilă care poate fi acordată unui proiect din această secţiune este de 71.200 RON, reprezentând maximum 80% din valoarea totală a proiectului.

Secţiunea IIIProiecte culturale adresate comunităţilor de români din afara ţării. Această secţiune se adresează persoanelor juridice fără scop patrimonial, asociaţiilor, fundaţiilor şi instituţiilor publice de cultură din România care intenţionează să desfăşoare proiecte care se adresează comunităţilor româneşti din străinătate. Candidaţii la această secţiune vor face dovada unui parteneriat cu cel puţin o organizaţie culturală, publică sau privată, având sediul în ţara de desfăşurare a proiectului. Valoarea maximă a finanţării nerambursabilă care poate fi acordată unui proiect din această secţiune este de 71.200 RON, reprezentând maximum 80% din valoarea totală a proiectului.

Perioada de înscriere a cererilor de finanţare este 17 mai30 iunie 2006.
Perioada de desfăşurare a proiectelor este 1 septembrie19 noiembrie 2006

Regulamentul şi alte informaţii sunt disponibile pe site-ul oficial al Institutului Cultural Român, www.icr.ro şi pe site-ul oficial al programului, www.programulcantemir.ro (care poate fi accesat din data de 17 mai).

Lansarea programului CANTEMIR va avea loc luni, 22 mai, la ora 18.00 pe terasa Green Hours (Calea Victoriei 120, Bucureşti). Muzicienii Mihai Iordache şi Sorin Romanescu vor susţine un scurt concert de jazz.