mai 2006
Dacă în ultimele două ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, invitatul de onoare al TIFF venea din Franţa - anul trecut Annie Girardot şi acum doi ani, Julie Delpy -, anul acesta, în cadrul ediţiei cu numărul 5, Anglia este ţara din care va sosi la Cluj o invitată cu totul şi cu totul specială: faimoasa actriţă Vanessa Redgrave.

Alături de nume precum Judi Dench şi Maggie Smith, Vanessa Redgrave este, de decenii, una din cele mai bune actriţe, atât de teatru, cât şi de film, ale Marii Britanii. De-a lungul anilor, Vanessa Redgrave s-a impus cu un număr impresionant de roluri a căror diversitate o poziţionează în galeria marilor actriţe ale lumii. "Îmi aleg rolurile cu foarte mare atenţie, astfel încât, la finalul carierei, să pot spune că am acoperit o gamă cât mai variată de personaje. Am pus în discuţie o mulţime de chestiuni sociale şi politice, atât pe ecran, cât şi în viaţa de zi cu zi, şi am crezut că odată cu prestigiul voi avea puterea să schimb lucruri, dar nu e deloc aşa", a declarat celebra actriţă. Vanessa Redgrave se dedică în continuare, cu patimă, atât carierei, cât şi cauzelor sociale pentru care s-a luptat cu mare îndârjire cot la cot cu o altă actriţă de renume, Jane Fonda.



Cariera sa cinematografică, începută în anul 1958, cuprinde 99 de titluri, numeroase premii prestigioase, de la cel pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de la Cannes din 1968, pentru modul deosebit în care a întruchipat-o pe celebra dansatoare Isadora Duncan, în filmul Isadora, la Oscarul obţinut în anul 1978 pentru rolul titular din Julia, până la Emmy-ul din 2000 pentru rolul din The Gathering Storm.

Printre titlurile faimoase care îi alcătuiesc filmografia se mai numără şi: Blow up (regia Michelangelo Antonioni), Howards End (nominalizare la Oscar pentru Cea mai buna actriţă într-un rol secundar), Yanks (unde joacă alături de Richard Gere), sau Girl, Interrupted (unde le-a avut ca partenere de joc pe Angelina Jolie şi Winona Ryder).

Vanessa Redgrave va fi prezentă la Cluj din 8 până în 11 iunie. În seara zilei de 9 iunie, va fi proiectat, în premieră absolută în România, unul din ultimele sale filme: The Fever, în regia lui Carlo Gabriel Nero, fiul actriţei, care este de asemenea aşteptat la Cluj. Presa acreditată la festival va fi invitată la conferinţa de presă a Vanessei Redgrave, data şi ora urmând a fi anunţate în timpul festivalului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus