mai 2006
Începe! De mâine, Clujul va mânca filme pe pâine, şi asta pentru că ediţia a cincea a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) îşi deschide porţile. Începând de mâine şi până pe 11 iunie, cinefilii vor lua cu asalt cinematografele Republica, Victoria şi Arta, unde vor fi proiectate 97 de lungmetraje şi 57 de scurtmetraje, majoritatea în premieră absolută în România.

Seara de deschidere a festivalului este dedicată filmului A fost sau n-a fost?, debutul în lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu, proaspăt câştigător al trofeului Camera d'Or şi al premiului Label Europa Cinéma, acordat celui mai bun film european prezentat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul lui Porumboiu, alături de Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, al regizorului Cătălin Mitulescu, film câştigător al premiului pentru Cea mai bună actriţă în secţiunea Un Certain Regard, acordat Dorotheei Petre, vor reprezenta România în Competiţia TIFF 2006. Ambele filme vor fi proiectate în premieră absolută pentru România la TIFF.

România se va întrece cu alte 10 titluri din tot atâtea ţări pentru câştigarea Trofeului Transilvania în valoare de 10.000 EUR. Dificila sarcină a alegerii peliculei câştigătoare va reveni unui juriu format în acest an din regizorul Radu Mihăileanu, actriţa Anamaria Marinca, istoricul şi criticul de film David Robinson, regizorul Kornel Mundruczo şi directoarea Centrului Islandez de Film Laufey Gudjónsdóttir.

Cine sunt invitaţii de onoare din acest an? În data de 6 iunie, publicul clujean va fi întâmpinat de Diavol în carne şi oase: actorul cult Udo Kier va fi prezent la Cluj pentru proiecţia-maraton a filmului de televiziune The Kingdom / Spitalul şi fantomele lui, în regia celebrului regizor danez Lars von Trier, în care el este chiar... Diavolul.

Regizorii Simon Rumley, Baltasar Kormakur şi Szabolcs Hajdu sunt alţi trei invitaţi de onoare ai TIFF 2006. Cei trei vor prezenta ultimele lor filme: The Living and the Dead, în secţiunea No Limit, respectiv A Little Trip to Heaven şi White Palms, ambele prezentate în secţiunea Supernova.

Celebra actriţă britanică Vanessa Redgrave vine şi ea la TIFF 2006. Alături de Judi Dench şi Maggie Smith, Vanessa Redgrave este una dintre marile doamne ale teatrului şi filmului britanic. Cariera sa cinematografică, începută în anul 1958, cuprinde 99 de titluri, numeroase premii prestigioase, de la cel pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de la Cannes din 1968, pentru modul deosebit în care a întruchipat-o pe celebra dansatoare Isadora Duncan, în filmul Isadora, la Oscarul obţinut în anul 1978 pentru rolul titular din Julia, pana la Emmy-ul din 2000 pentru rolul din The Gathering Storm. Actriţă va fi prezentă la Cluj din 8 până în 11 iunie, iar în cadrul Galei de Închidere a festivalului va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în Cinematografie. În seara zilei de 9 iunie, va fi proiectat, în premieră absolută în România, unul din ultimele sale filme: The Fever, în regia lui Carlo Gabriel Nero, fiul actriţei, care este de asemenea aşteptat la Cluj.

A 5-a ediţie a TIFF-ului se va închide cu filmul Transylvania în regia lui Tony Gatlif (Cel mai bun regizor la Cannes 2004), cu Asia Argento şi Birol Unel (din Gegen die Wand / Head On) în rolurile principale, filmat şi în România. În acest an, TIFF-ul se va închide în aceeaşi manieră ca Festivalul de Film de la Cannes, unde filmul lui Gatlif a fost de asemenea proiectat în ultima seară.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia a 5-a, se va încheia pe 10 iunie cu Gala de decernare a premiilor, a cărei prima parte va fi transmisă în direct de Televiziunea Română în data de 10 iunie, cu începere de la ora 18.00, urmând ca partea a doua să fie înregistrată şi transmisă duminică, 11 iunie, în intervalul 18.00 - 18.45.

Vă vom ţine la curent cu cele mai fierbinţi ştiri de la Cluj pe întreaga perioadă a festivalului!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus