mai 2006
"A fost şi va fi Cluj!". Acestea au fost cuvintele pe care aproape 1.000 de spectatori veniţi vineri seara la Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) le-au auzit chiar de la primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc. "TIFF-ul a devenit un veritabil brand al Clujului şi va primi în continuare sprijinul autorităţilor locale", a promis primarul.

Sala cinematografului Republica a fost plină ochi de cinefili nerăbdători să asiste la "primii paşi" ai ediţiei a cincea a festivalului care transformă Clujul într-o adevărată capitală a filmului. TIFF 2006 se anunţă a fi un veritabil "maraton" al proiecţiilor de bună calitate, majoritatea prezentate în premieră în România. "Vom avea în acest an 97 de lungmetraje şi 57 de scurtmetraje, producţii care au între 40 de secunde, cum este filmul de prezentare a TIFF 2006, şi 11 ore, cum va fi proiecţia Spitalul şi fantomele lui", a spus directorul Festivalului, Mihai Chirilov.

Fanii "filmelor care contează", dar şi cei 150 de invitaţi din străinătate şi peste 300 din România vor avea plăcuta surpriză de a descoperi producţii care au uimit "lumea bună" a marilor festivaluri de film din întreaga lume. "Singurele lucruri bune care se întâmplă în ultima vreme sunt în domeniul cinematografiei. Juriile şi criticii de la festivalurile internaţionale sunt uimiţi de producţiile romanilor, atât de premiate şi apreciate", a pus punctul pe i Preşedintele Onorific al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu.



Chiar în seara care a marcat deschiderea TIFF 2006, spectatorii au putut vedea un astfel de film de excepţie: A fost sau n-a fost?, debutul în lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu, proaspătul câştigător al trofeului Camera d'Or şi al premiului Label Europa Cinéma, acordat celui mai bun film european prezentat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de Film de la Cannes. Aplauzele cu care cinefilii au "punctat", pe toată durata filmului, o mulţime de scene şi de replici pline de umor au "vorbit" de la sine despre felul în care publicul a primit savuroasa pelicula A fost sau n-a fost?


S-a deschis Meeting Point!

Muzică, pictura, fotografie, teatru şi film, expoziţii, modă şi culoare! Preţ de nouă zile, toate acestea îşi vor da "mâna" la Muzeul de Arta Cluj, acolo unde s-a deschis astăzi, sâmbătă 3 iunie, Meeting Point TIFF 2006.

Oferta zilei de deschidere cuprinde de la lansare de carte şi piese de teatru până la prezentarea de modă oferită de Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi concerte de jazz.

Presa acreditată la Festival are la dispoziţie calculatoare şi acces la Internet pentru redactarea şi trimiterea materialelor.

Atenţia îndreptată de organizatori asupra Muzeului de Artă Cluj nu este una întâmplătoare. TIFF lansează o campanie de strângere de fonduri pentru renovarea muzeului (Palatul Banffy). Puteţi contribui la restaurarea acestui monument făcând donaţii în urnele din toate locaţiile festivalului sau cumpărând bilete la proiecţia specială a filmului Viaţa şi opiniunile lui Tristram Shandy. Gentleman (joi, 8 iunie, ora 20.30, cinema Republica).

Vă aşteptăm la Meeting Point, în incinta Muzeului de Artă Cluj!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus