Libertatea / iulie 2006
Peste tufiş (Over the Hedge) e cea mai recentă animaţie produsă de DreamWorks - şi una din cele mai bune! A fost prezentată în premieră la Festivalul de la Cannes anul acesta, cînd Bruce Willis (care-i vocea personajului principal: ratonul RJ) a făcut bancuri la conferinţa de presă... Filmul e regizat de Tim Johnson, răspunzător şi pentru minunatul Antz, şi de nou-venitul Karey Kirkpatrick, care debutează ca regizor cu acest titlu. Povestea (care seamănă întrucîtva cu aceea din Antz) e simplă, dar - ca-ntotdeauna la o producţie DreamWorks - plină de ingeniozitate.

RJ, deci, pune ochii pe un ditamai căruciorul cu alimente de supermarket; bingo! Problemă: peste el doarme fericit un şi mai ditamai ursul... Se fofilează, pîş-pîş, în peştera ăstuia şi-i cît p-aci să scape, cînd, lacom, mai face o ultimă încercare de a fura cutia cu cartofi pai (preferaţii săi!) pe care ursul o ţine drăgăstos între labe. Nasoală inspiraţie: ursul de trezeşte. Prins, şi scăpînd căruciorul în prăpastie, RJ e nevoit să-i promită că-l va reumple cu toate cele - o listă cît zilele unui an... Pentru că e isteţ, nu trece mult şi găseşte soluţia: devine liderul unei mici comunităţi de animăluţe din pădure, căreia îi dezvăluie "paradisul consumului" de "peste tufiş". E vorba de un cartier rezidenţial, în care oamenii - cum spune RJ - "trăiesc pentru a mînca".

Desenele animate au fost dintotdeauna fabule prezentînd lumea animalelor ca pe o copie a lumii oamenilor. Mai cool este descrierea civilizaţiei din perspectiva animalelor. E ceea ce reuşeşte şi Over the Hedge, care practic redemarează ca poveste din momentul în care animalele găsesc o breşă în tufiş şi descoperă (dez)avantajele vieţii de om. Eşti, oare, fericit avînd mai mult decît îţi trebuie? - aceasta-i întrebarea. Over the Hedge e o fabulă ecologistă, dar la fel de gustoasă ca un BigMac cum scrie la carte.

Personajele sînt dărîmătoare, situaţiile sînt super, gagurile se ţin lanţ şi cel puţin unul - "îngheţarea timpului", care-i permite superkineticei veveriţe Hummy să se plimbe tacticoasă prin spaţiul unei secunde - este antologic. A nu se rata!
Regia: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick Cu: voci: Bruce Willis, Garry Shandling, Steve Carell, Wanda Sykes

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus