România Liberă / august 2006
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anonimul s-a deschis cu bine, deşi unul din cele două vaporaşe care i-a transportat pe invitaţi de la Mahmudia la Sfântu Gheorghe a luat prea mult nămol la elice şi a trebuit să oprească un sfert de oră şi pe urmă s-o ia la pas.

Cetatea - deschisă în acest an - filmului e puţin schimbată. În apropierea multiplexului cu cele trei săli, lângă lac şi mese a apărut o piscină - ireală, cu apă albastră-albastră datorită pereţilor vopsiţi albastru. Iar la ponton a mai apărut o vilă, ceea ce face ca numărul invitaţilor să crească în acest an.

"Festivalul s-a schimbat şi prin faptul că la scurt-metraje nu s-au mai ales filme de peste 20 de minute, care merg spre mediu-metraj", intervine Alex. Leo Şerban, "selectorul" ediţiei, cum îşi spune ironic."O altă schimbare e faptul ca a dispărut secţiunea de documentare, fiind înlocuită cu cea de animaţie, unde au fost incluse şi filme aşa-zis experimentale. La lung-metraj am ales şapte filme care mi s-au părut foarte diferite din punctul de vedere al genurilor, zonelor geografice şi stilurilor. Toate însă reflectă acelaşi spirit independent."

L-am mai întrebat pe "selector" de ce nu e şi filmul lui Radu Muntean în competiţie. Hârtia va fi albastră a fost proiectat în seara de deschidere, echipa filmului fiind reprezentată de actorul Andi Vasluianu. Alex. Leo Şerban mi-a spus ca motivele au fost tehnice. Era important ca filmul să meargă la Festivalul de la Locarno, şi există o singură copie. De la Locarno filmul merge la Sarajevo, aşa că... Iar filmul lui Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost?, sută la sută independent, fiind făcut din banii regizorului, nu e în competiţie - mi s-a spus - pentru că a fost deja în competiţie la TIFF.

La Sfântu Gheorghe e lume destulă şi căldură destulă. Ţânţarii atacă seara şi sunt de-a dreptul criminali. Norocul e că au orele lor, aşa că cine stă până spre dimineaţă în camping - pentru că proiecţiile ţin destul, numai somn să n-ai, nu riscă nici să fie mâncat de ţânţari, nici să-i fie prea frig - ca anul trecut.

Nici eroinei din Iceberg nu-i e prea frig. Filmul a fost prezentat marţi în competiţia de lung-metraj în prezenţa unuia dintre actori, pentru că cei trei regizori - Fiona Gordon, Dominique Abel şi Bruno Romy - nu erau disponibili. Eroina Fiona, sătulă de traiul ei absurd de banal alături de un soţ şi nişte copii îngheţaţi în habitudinile lor, petrece o noapte sechestrată în frigiderul fast-food-ului în care lucrează, eveniment care o face să treacă dincolo de moarte şi să descopere un ideal care i-ar lumina viaţa. Să găsească un aisberg. Dramă de cuplu scăldată cât cuprinde în absurd, dar şi în poezia uscată a filmelor lui Aki Kaurismaki, Iceberg are calităţile care să-l facă să atragă publicul tânăr, dezinhibat şi amator de absurd şi oximoronic. Căldura din Deltă şi icebergul unor relaţii umane - o combinaţie la care "selectorul" nu ştiu dacă s-a gândit.

Nici Marcel Iureş, preşedintele festivalului, nu caută prea multe argumente. Mi-a spus că a acceptat, în urmă cu trei ani, să gireze cu numele său acest festival pentru că "mi s-a părut o nebunie să faci un festival de film în Deltă. Lipsa de argumente mi s-a părut temerară." Totuşi, preşedintele doreşte ca focalizarea ediţiei pe "generaţia aşteptată" să aibă efectul scontat, adică să se lase cu argumente coerente şi reflectări coerente în presă. Vom mai vedea. Deocamdată, festivalul abia a început.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus