Re:publik / august 2006
Me and You and Everyone We Know poate intra în acea categorie de filme cu destine încrucişate - personaje care iniţial (a se citi la-nceputul filmului) nu se cunosc, dar care apoi (a se citi pe parcursul filmului) se intersectează. Ca urmare a întâlnirilor, viaţa li se schimbă.

E greu de mânuit un astfel de scenariu, complicat ca un puzzle, dar regizoarea Miranda July optează pentru o formulă oarecum simplificată faţă de alte filme similare, ceea ce-i oferă un plus şi în ceea ce priveşte şansele de reuşită, şi în ceea ce priveşte receptarea.

Miranda July e şi actriţă - o joacă pe Christine, şofer plutind în lumi artistice, în care convenţiile sunt total diferite de cele din lumea de zi cu zi. Îi propune convenţiile ei lui Richard - vânzător într-un magazin de pantofi, divorţat şi tată a doi băieţi. Mai întâi pe Richard îl sperie convenţiile prea diferite propuse de Christine, dar apoi le prinde gustul şi le acceptă...

Impactul filmului (căci are unul puternic) vine şi din atmosfera aparte pe care o creează, dar şi din portretele individuale şi colective pe care Miranda July le schiţează. Filmului îi reuşeşte un foarte bun umor - personajul cel mai ataşant e puştiul care agaţă şi manipulează pe chat o femeie ce i-ar fi putut fi mamă. Şi îi reuşeşte o radiografie pertinentă a unei părţi largi a societăţii americane de azi.

Sigur că filmul jonglează cu temele preferate ale independenţilor americani, dar o face bine: singurătatea, alienarea, încercarea de evadare, ceea ce se ascunde sub strălucirea paietelor unei societăţi ce-şi ţine tarele ascunse. Nu-i lipsesc însă poezia, frumuseţea şi tandreţea.

Un independent american de calitate, pe care numeroasele premii (dintre care cele mai importante sunt Caméra d'Or şi FIPRESCI, Cannes 2005; şi Premiul special al juriului, Sundance 2005) l-au propulsat în lumea succeselor de festival şi de public.




Me and You and Everyone We Know, SUA 2005
Scenariul şi regia: Miranda July
Imaginea: Chuy Chávez
Cu: John Hawkes, Miranda July, Miles Thompson, Brandon Ratcliff
Regia: Miranda July Cu: Miranda July, John Hawkes, Ellen Geer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus