România Liberă / august 2006
Paul Reiser- actor, producător, scenarist, scriitor- văzut la noi mai demult în serialul, nu lipsit de umor de suprafaţă, Mad About You / Nebun după tine - a meditat la subiectul filmului de azi vreme de 20 de ani. Încă de pe cînd era burlac. A început să lucreze la scenariu după ce deja se însurase şi devenise tată. Un scenariu inspirat de persoana tatălui său, care să sondeze relaţia delicată dintre taţi şi fii, diferenţa dintre imaginile pe care şi le fac unii despre alţii şi realitatea "de pe teren", teoriile greşite pe care unii şi le construiesc despre căsnicie şi despre care nu-şi pot da seama decît foarte tîrziu. În al doilea rînd, The Thing about My Folks a fost scris special pentru Peter Falk, actor pe care Paul Reiser declară că-l iubeşte de mult, de pe cînd era tînăr şi nu simţea că are de ce să suspine după Nathalie Wood sau Sophia Loren. Paul Reiser a şi produs filmul, dar a încredinţat regia unui anume Raymond De Felitta, păstrîndu-şi rolul fiului pe care scurta călătorie pe care o are cu tatăl său, la puţină vreme după ce acesta a fost lăsat de nevastă, e ocazia reîmprietenirii tardive.

Un scenariu de lungmetraj nu e acelaşi lucru cu unul pentru un serial de televiziune, chiar dacă amîndouă sunt comedii. Scenaristul Paul Reiser, blocat probabil în altă schemă, nu are nici suficientă imaginaţie ca să scoată la iveală situaţii de viaţă convingătoare, emoţionante sau amuzante, ori, la alt nivel, jocuri de replici care să urce şi să ducă undeva. Cu obişnuinţa de a auzi în spate, de pe bandă, rîsetele figuranţilor, Paul Reiser scrie replici care se autodistrug pe măsură ce sunt rostite şi al căror umor e mult mai facil şi mai dubios decît pe micul ecran. Filmul foloseşte tot ce vrei şi ce nu vrei din galeria clişeelor comediei de familie- taţi şi fii care merg la cîrciumă, se uită după fete, se uită la stele, se pîrţîie, plus tot felul de metafore şi metaforuţe pe care nu le mai inventariez acum, pe care cineva care a văzut mult filme le-a consumat cu tona şi în variante mult mai veridice. Nici prezenţa lui Peter Falk nu aduce o adiere de reavăn, pentru că acesta joacă gros şi riscă să ne devină pînă la sfîrşit antipatic - adică exact pe dos de cum ar vrea scenariul. Cum stă treaba cu filmul? Stă prost. Nu vă duceţi.


Cum stă treabă cu ai mei / The Thing about My Folks,
regia Raymond De Felitta,
cu: Peter Falk, Paul Reiser, Olympia Dukakis, Elizabeth Perkins.
Regia: Raymond De Felitta Cu: Peter Falk, Paul Reiser, Olympia Dukakis, Elizabeth Perkins

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus