septembrie 2006
Festivalul de film de animaţie anim'est 2006
Animaţia românească cunoaşte o perioadă de criză, care durează de peste 15 ani. Nu doar de producţie, dar şi de distribuţie - filmele de animaţie ce rulează în sălile româneşti nu reflectă nici pe departe diversitatea din domeniu. Pe de altă parte, sunt foarte puţine festivaluri de film de animaţie în Europa Centrală şi de Est.

Prin urmare, un festival internaţional de film de animaţie - primul de acest gen din România - vine să umple un gol în distribuţia românească de film. În acelaşi timp, se vrea un impuls în sensul revigorării interesului pentru animaţie în România.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie anim'est va avea loc în 3 săli de cinema din Bucureşti (Europa, Union şi Corso), între 22 septembrie şi 1 octombrie 2006, şi va prezenta peste 200 de scurt-metraje din toată lumea şi circa 20 de lung-metraje. O selecţie va fi prezentată la Cluj, la Cinema Victoria.

Filmele sunt alese pentru cerinţele şi gusturile tuturor categoriilor de vârstă - de la copii foarte mici, care nu pot citi (pentru care am selectat filme fără dialoguri); la cei mai mari, care pot citi subtitlurile; şi până la adulţi, pentru care selecţia e centrată pe film de autor, incitant ca tehnică şi idee.

O atenţie specială va fi acordată animaţiei româneşti clasice, readusă pe ecrane printr-o retrospectivă foarte amplă de scurt şi lung metraje.

De asemenea, mai multe programe speciale aduc în prim plan tendinţele recente ale animaţiei britanice, iraniene şi cehe.

Această primă ediţie se vrea doar începutul unui festival cu ediţii anuale, care să revigoreze lumea animaţiei româneşti.

Cele peste 200 de scurt-metraje româneşti şi străine ce vor fi prezentate, sunt grupate în mai multe secţiuni:

scurt-metraje internaţionale
zoom pe animaţia cehă, cu programe care grupează peste 30 de scurt-metraje
program de animaţie britanică, prin bunăvoinţa British Council
program de animaţie iraniană, oferit de către Centrul de Cinema Documentar şi Experimental (DEFC) din Tehran
programe de scurt-metraje poloneze
o largă retrospectivă de animaţie românească, prin 5 programe de scurt-metraje, oferite de Arhiva Naţională de Filme


Sunt prezente la anim'est filmele cele mai recente filme ale marilor nume ale animaţiei mondiale...

Guide Dog - cel mai recent film al lui Bill Plympton
Life in Transition - cel mai recent film al lui John Dilworth

... şi filme care au câştigat premii prestigioase:

Tadeo Jones (regia Enrique Gato) - câştigătorul Premiului Goya, 2006
Fallen Art (regiaTomek Baginski) - câştigătorul premiului BAFTA 2006
Flatlife (regia Jonas Geinaert) - câştigătorul Marelui Premiu al Juriului pentru scurt-metraj, Cannes 2004
Harvie Krumpet (regia Adam Eliott) - Oscar 2004; Premiul Special al Juriului, Premiul Publicului şi FIPRESCI la Annecy 2003.
Father and Daughter (regia Michael Dudok de Wit) - Oscar 2001; Marele Premiu, Annecy 2001; BAFTA 2001; Clérmont-Ferrand pentru scurt de animaţie 2001; Marele Premiu Zagreb 2001.


La toate acestea se adaugă 13 lung-metraje recente, o retrospectivă de lung-metraje româneşti şi vizita lui John Dilworth la Bucureşti.

John Dilworth e unul din cei mai cunoscuţi animatori din lume - serialul Courage the Cowardly Dog / Curaj, câinele laş, difuzat pe Cartoon Network, din 1999, fiind vizionat de milioane de spectatori.

El va fi prezent la deschiderea festivalului, vineri 22 septembrie, şi va rămâne în Bucureşti timp de o săptămână. anim\'est va prezenta, la prima ediţie a festivalului, integrala de scurt-metraje a lui John Dilworth, la cinematografele Europa şi Union.





Organizator: ESTENEST

Parteneri
: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Pro Helvetia, Centrul Cultural Ceh, British Council, TNT, Vacuum Design

Parteneri media: Radio Guerrilla, 24FUN, www.liternet.ro, www.port.ro, www.cinemagia.ro, România Liberă, Observator Cultural, Revista 22, Time Out Bucureşti, Lumea Copiilor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus