octombrie 2006
A fost sau n-a fost?
Aseară am văzut şi eu filmul lui Porumboiu. Iar azi dimineaţă, în drum spre birou, am prins cu coada ochiului titlul de pe prima pagină a Observatorului Cultural: "Corneliu Porumboiu redefineşte cinema-ul prin A fost sau n-a fost?"

M-a pus pe gînduri nevoia asta de a demonta şi explica, de a ambala în analize rafinate fiecare chestie care e altfel decît ce se făcea pînă acum. Pentru că da, filmul lui Porumboiu e cumva altfel. Pentru mine, spectator neavizat şi needucat în ale imaginii, esteticii etc etc etc, e un film cinstit. Pentru că nu încearcă să mă ameţească, să-mi joace pe coardele inimii, să-mi tragă picioare în gură, să-mi bată obrazul că nu-s prea subtilă. Nu vreau să zic că-i un film simpluţ. Semnele sînt acolo, aproape în fiecare secvenţă. Dar Porumboiu a decis să play nice cu spectatorii lui şi să-i lase să decidă singuri dacă au chef să culeagă şi să prelucreze semnele alea. Însă nu despre asta vreau eu să scriu aici.

Aseară sala era mai plină decît am văzut-o de ceva vreme. Plină cu tineri care se stricau de rîs. Vorbesc serios, rîdeau pînă la sufocare. Uneori rîdeam de rîsul lor, că oricum nu mai auzeam nimic altceva. Curios e că de cîteva ori mi s-a pus nodul în gît (în timp ce sala hohotea şi tropăia). Atunci mi-am dat seama că am îmbătrînit. Am 33 de ani şi cînd mi-am văzut primele fire de păr alb şi primele riduri, m-a bufnit rîsul. Mă amuza cumva. Aseară a fost prima oară cînd bătrîneţea m-a strîns de gît. Pentru că nu am putut rîde cu lacrimi împreună cu ceilalţi la A fost sau n-a fost?.

(Corina Schwartz)



Vezi trailerul filmului A fost sau n-a fost?:


Citiţi scenariul filmului A fost sau n-a fost?, un volum publicat de Editura LiterNet.


Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Ion Sapdaru, Teodor Corban, Mircea Andreescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus