Academia Caţavencu / octombrie 2006
A fost sau n-a fost?
De multă vreme nu am mai rîs atît de mult şi de sănătos la un film, mai ales la un film românesc. În fine, o comedie solidă, făcută după toate regulile. A fost sau n-a fost? reuşeşte să iasă şi din şirul filmelor cu încifrări obositoare şi din acela al peliculelor care se încăpăţînează în lumi marginale pline de bube, mucigaiuri şi noroi.

Şi, cu toate acestea, comedia lui Porumboiu are şi un strat de receptare cu cifru, dar oferit elegant, fără ostentaţie, şi este, în acelaşi timp, plasată şi într-o lume a marginalilor. Ce deosebeşte această comedie de alte producţii româneşti de după '89 este un bun-simţ evident, o naturaleţe a afirmaţiilor, o înţelegere aproape gogoliană a banalităţii.

Povestea e simplă, iar dacă o povesteşti, filmul încape într-o frază scurtă: Trei vasluieni se întreabă, la un post local, dacă a fost sau nu revoluţie în oraşul lor. Dacă ar fi să îi găsim o rădăcină în cinematografia românească, atunci filmul acesta se trage din Reconstituirea lui Pintilie care, de altfel, a şi vorbit la premieră, părînd că şi-a găsit, în fine, un urmaş demn. Deşi se vor face apropieri şi de Kusturica, eu aş fi mai rezervat în acest sens, punîndu-l pe Porumboiu în prelungirea unui Mihalkov, mai degrabă.

Filmul are tot ce-i trebuie pentru a rezista şi în sălile de dincolo de graniţă. Poveste, umor (de toate felurile), joc actoricesc, observaţie socială, ritm, culoare locală. Şi, mai ales, are un aplomb regizoral, o siguranţă a expresiei cinematografice. A fost sau n-a fost o premieră importantă? Eu zic că a fost!


Vezi trailerul filmului A fost sau n-a fost?:

Citiţi scenariul filmului A fost sau n-a fost?, un volum publicat de Editura LiterNet.


Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Ion Sapdaru, Teodor Corban, Mircea Andreescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus