România Liberă / februarie 2006
Un moment de neuitat al Berlinalei 2006 fost să-l văd şi să-l ascult pe Sidney Lumet la conferinţa de presă a celui mai recent film al său, Find Me Guilty. Un film nu de calibrul lui Dog Day Afternoon, Network sau 12 Angry Men, dar uman şi neobişnuit pentru că se inspiră din cazul real al mafiotului Giacomo "Jackie Dee" DiNorscio care în urma celui mai lung proces al Mafiei din SUA (1987-88) şi-a scăpat cele 20 de rude şi prieteni din clanul Luchese pentru a ispăşi singur 30 de ani de detenţie. Nu e un film despre sistemul juridic american ori despre injustiţie (achitaţii erau evident vinovaţi), cît despre loialitatea unui mafiot care îi convinge pe juraţi să-l trimită doar pe el la puşcărie.

Filmul e schematic şi incomplet din felul în care nu prezintă decît argumentele lui Jackie pe post de avocat al propriei cauze şi nu şi pe cele ale procurorilor, dar e interesant pentru că va lansa cu siguranţă cariera lui Vin Diesel care pînă acum a făcut doar roluri fizice. Vin Diesel, care se arată un actor foarte bun, a venit şi el la conferinţa de presă, şi a fost de-a dreptul emoţionantă generozitatea lui Lumet, care cu fiecare ocazie i-a lăudat talentul, spre deosebire de jurnaliştii care preferau să-l întrebe pe Diesel "ce simte" acum cînd trece de la filme de acţiune la filme serioase. Răspunsurile lui Diesel şi tot contextul au operat o schimbare de paradigmă în felul meu de a trata actorii în funcţie de filme. Cu o voce calmă, apăsată, Vin Diesel a spus: "Mă fascinează mereu cînd oamenii mă întreabă asta. Mă apropii de fiecare rol cu aceeaşi convingere. Am ajuns greu aici. Nu cu multă vreme în urmă lucram în cluburile de noapte din New York. Aruncam beţivii şi scandalagiii afară." Diesel a dorit la un moment dat să facă un scurtmetraj. Nu ştia să scrie scenarii, aşa că s-a înscris la un curs. A citit cartea lui Lumet, Making Movies, şi şi-a dat seama că se poate descurca. Lumet l-a descoperit după scurtmetrajul în care şi juca.

Ca să se documenteze pentru rolul lui Jackie, Vin Diesel l-a cunoscut pe adevăratul Jackie, lucru cu atît mai emoţionant cu cît acesta a murit cu o zi înainte de a se filma finalul. "L-am ales pe Vin Diesel pentru că a flirtat cu mine", a spus regizorul în glumă. "Dacă filmul va avea succes, cariera lui va ajunge unde nici nu gîndea". "Îmi place cînd o autoritate se înşeală, a mai spus regizorul despre film. Totuşi, nu ştiu de unde vine fascinaţia mea pentru justiţie. Pe de altă parte, cînd te-ai născut sărac, cum m-am născut eu, prima autoritate pe care o cunoşti e poliţaiul din colţul străzii.(...) Astăzi suntem mai degrabă şocaţi de diferenţa dintre lege şi dreptate."

Simţindu-se bine (a fost una dintre cele mai reuşite conferinţe de presă, relaxată şi caldă), Lumet a început să vorbească fără a fi întrebat. Ne-a spus că filmele sunt relaxarea lui favorită, dar că ele vin pe locul trei în topul priorităţilor, după soţie şi copii. Pe urmă ne-a spus că a dorit să vină la Berlin, unde a ajuns prima oară în 1954. "Era un oraş de-ţi rupea inima. Încă mai avea urmele războiului, iar eu fusesem patru ani în armată. Dar mă simt foarte bine aici. Hotelul e foarte confortabil, mîncarea e foarte bună şi trebuie să vă spun (ştiţi că sunt evreu polonez) că ceea ce aţi făcut din Berlin poate numai la Yad Vashem am văzut în materie de rememorare a trecutului. E atît de frumos ce-aţi făcut." (Se referea, cred, la Muzeul Holocaustului, deschis la Berlin în urmă cu cîţiva ani.).
Regia: Sidney Lumet Cu: Vin Diesel, Peter Dinklage, Linus Roache, Ron Silver

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus