octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
La fel ca şi la ediţiile trecute, Festivalul de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006 are parte de un juriu de excepţie, în care universitari în antropologie sau ştiinţe politice, regizori sau critici de film îşi pun la bătaie spiritul analitic pentru a decide câştigătorii ediţiei din acest an a Festivalului de la Sibiu.

"Michael Steward, un bun prieten al Festivalului, a acceptat necondiţionat participarea în juriul din cadrul acestei ediţii, deoarece consideră ASTRA Film Fest 2006 drept unul din cele mai bune festivaluri de gen din Europa. Frances Pine are, de asemenea, colaborări îndelungate cu noi. Iar Cristi Puiu participă cu mare drag, fiind un iubitor declarat nu numai al Festivalului, dar şi al filmului documentar în general. Cristi Puiu, alături de Cornel Porumboiu, sunt cei mai buni documentarişti-regizori de ficţiune din noul val românesc. Nu întâmplător au luat premii la Cannes", declară directorul ASTRA Film Fest 2006, Dumitru Budrala.

De altfel, organizatorii Festivalului de la Sibiu consideră că un juriu de calitate oferă garanţia unei competiţii corecte şi echilibrate. "În primul rând, un juriu de renume asigură faptul că analiza filmelor din competiţie se va face cât se poate de obiectiv. Astfel de mari personalităţi nu pot fi influenţate. De aceea, membri marcanţi ai juriilor de la ediţiile anterioare şi-au trimis apoi filmele pentru a intra în competiţiile ulterioare: ei au garanţia ca documentarele lor vor fi evaluate pe mai multe criterii, în mod profesionist", adaugă Dumitru Budrala.

Cei zece membri ai juriului ASTRA Film Fest 2006 sunt Michal Buchowski, unul dintre cei mai distinşi antropologi din Europa Centrală, autor al mai multor cărţi şi articole de specialitate, regizorul Sándor Buglya, profesor universitar, producător de documentare al Duna TV, şi Giorgio Ficcarelli, specialist în istoria cinematografiei, organizator de festivaluri în Cehia, Belgia şi Italia. Alături de cei trei, din juriu mai fac parte şi Andrei Gorzo, unul dintre cei mai apreciaţi tineri critici de film din România, celebrul David MacDougall, nume sonor în dezvoltarea cinematografiei, câştigător a numeroase premii internaţionale, şi Frances Pine, antropolog britanic specializat în Europa de Est, care a trăit şi a făcut cercetare antropologică în Polonia mulţi ani. Liviu Popescu, profesor asociat la Universitatea de Jurnalism şi Media din Bucureşti, şeful Departamentului de Ştiri al TVR, face parte de asemenea din juriu, alături de Cristi Puiu, unul dintre cei mai apreciaţi regizori şi scenarişti români din noua generaţie, Michael Sinclair Stewart, distins antropolog al Europei de Est şi, totodată, producător de film atât independent, cât şi pentru BBC. În fine, Michael Yorke, documentarist şi profesor în antropologie vizuală la mai multe universităţi, printre care şi Oxford, completează juriul de elită al ASTRA Film Fest 2006 2006.

În completarea numelor sonore care vor asigura componenţa juriului ASTRA Film Fest 2006 2006 vin şi invitaţi de marcă. Regizorul Tudor Giurgiu, directorul general al Televiziunii Române, alături de László Cselényi, preşedintele Duna TV, vor fi prezenţi la Sibiu, pentru a înmâna premii la finalul competiţiei. De asemenea, pe lista invitaţilor apar şi Guy Dockendorf, Premier Conseiller de Gouvernement Du Grand-Duché de Luxembourg, şi preşedinte al Luxembourg et Grande Région, Capitale européenne de la Culture 2007 şi celebra Maia Morgenstern. Guy Dockendorf va înmâna şi un premiu.

Reamintim că a opta ediţie a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală "ASTRA Film Fest 2006" va avea loc la Sibiu, în perioada 23 - 29 octombrie 2006, având drept locaţii Sala de Cultură a Sindicatelor şi Sala Thalia. Programul detaliat este postat pe site-ul oficial al Festivalului, www.astrafilm.ro, de unde puteţi afla orele de proiecţie şi sinopsisurile celor 90 de filme din program, dintre care 50 au intrat în secţiunile competiţionale.




Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006, ce se va desfăşura la Sibiu în perioada 23-29 octombrie 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus