Ziua / octombrie 2006
... adică Snakes on a Plane (SoaP), ceea ce înseamnă de fapt "şerpi în avion". Dar se poate şi avionul cu şerpi.

Mulţi s-au aşteptat să fie filmul anului, mai ales în perioada asta de paranoia cu zborurile companiilor aeriene în SUA şi Anglia, dar şerpii nu sunt metafore deghizate ale teroriştilor islamici. Pînă la urmă e mult mai amuzant să vorbeşti despre SoaP decât să-l vezi. Un film high concept (adică ala bala portocala), care a apărut iniţial ca o glumiţă, pentru că tot subiectul filmului e inclus în titlu. Atât de debil încât a vuit tot internetul. De unde a decurs tot interesul pentru film. Care a fost atât de mare încât i-a convins pe producători să refilmeze, rebugeteze şi chiar să schimbe ratingul, de la audienţă de 13 ani, la interzis minorilor. Adăugînd o scenă gratuită de sex, deci nuditate, ceva şerpişori sau şerpălăi şi o replică în plus, neortodoxă, pentru protagonist.

Dar iată un sinopsis pe scurt pentru cei curioşi. Un martor care poate incrimina un mafiot e transportat din Hawai la Los Angeles cu avionul pe care acesta din urmă l-a împânzit de şerpi veninoşi. Agentul FBI Nelville Flynn (Samuel L. Jackson) trebuie să-l protejeze. Belea! Sssss!!! Dar şerpii sunt majoritatea CGI (imagini generate de computer), aşa că nu sunt scary. Iar Samuel L. Jackson, Jules din Pulp Fiction, Zeus din Die Hard şi Mace Windu, cel mai jedi cu accent din episoadele noi ale lui Yoda Lucas, e cam degeaba. Viril, da, dar amuzant, nu.

Dacă un asemenea film era făcut de Larry Cohen (autorul incredibilului Q-şarpele cu pene), şi jucat de actorul său preferat, Michael Moriarty), ar fi fost sigur ceva de văzut. Aşa, pînă şi efectele sunt cam proaste, non-realiste şi gratuite, la fel ca tot filmul. Fanii de pe net s-au dezumflat rapid şi tot hype-ul s-a răsuflat. Nu e nici măcar plăcere gratuită, pentru că e prea prost şi inept pentru a deveni film cult. E şi vina regizorului David R. Ellis (care a făcut alt film prost, Cellular, bazat pe o poveste de Larry Cohen!!!), fost cascador şi asistent de regie şi de echipă secundă.

Se pregătea şi un film numit Zombies on a Plane (ZoaP). Acum cred că au băgat pentru o vreme zombiile înapoi la congelator.

Am văzut demult un film cu şerpi într-un submarin, care era Hitchcock, comparativ cu SoaP. Dacă e să vorbim de filme cu şerpi există Venom, nu cel recent, ci din 1982, cu Klaus Kinski mai veninos ca şerpălăul. Sau Anaconda, în care la fel, Jon Voight e mai periculos ca Godzilla anaconzilor. Sau Şarpele (Le Serpent), film de spionaj de Henri Verneuil, în care nu apare nici o reptilă care nu e umană. Sau orice şarpe care se întâlneşte cu Indiana Jones. Dacă vreţi să vedeţi film scary, mai rulează Silent Hill. Sau luaţi The Hills Have Eyes versiunea 2006 şi Hostel pe DVD. Mai ales că sunt unrated.
Regia: David R. Ellis Cu: Samuel L. Jackson, Julianna Margulies, Nathan Phillips, Rachel Blanchard, Flex Alexander

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus