octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
Membru al juriului ASTRA Film Fest la ultimele trei ediţii, profesorul universitar Michal Buchowski susţine că Festivalul de la Sibiu, în comparaţie cu alte festivaluri de gen din lume, are o atmosferă unică.

"În opinia mea, ASTRA Film Fest a reuşit într-un timp scurt să se impună la nivel mondial. Ştiu o mulţime de oameni de peste tot, care şi-au marcat în calendar finalul lui octombrie, când ştiu ei că va avea loc Festivalul de la Sibiu. Există şi festivaluri mai mari ca cel de la Sibiu, există şi festivaluri cu bugete mai mari, dar mă îndoiesc că există un festival mai celebru decât ASTRA Film Fest la capitolul atmosferă. Este un festival la care poţi găsi ceea ce te interesează", a declarat Michal Buchowski, în conferinţa de presă de astăzi, 24 octombrie.

Faptul că AFF 2006 este organizat, deocamdată, o dată la doi ani, îl face pe Buchowski să creadă că multitudinea de evenimente care gravitează în jurul filmului documentar şi antropologic nu face decât să sporească farmecul unui eveniment la care, anul acesta, participă oameni din peste 40 de ţări.

"De fiecare dată aici au fost filme care au rămas în mintea celor care au participat la Festival. De fiecare dată pentru juriu este foarte dificil să stabilească cine sunt câştigătorii fiecărei ediţii. În ceea ce mă priveşte, iar aici sunt în acord şi cu alţi membri ai juriului, ceea ce caut la fiecare film este cercetarea. Este vorba de acea cercetare care să treacă dincolo de principiul camerei ascunse, pe care o poţi plasa oriunde şi să filmezi. Un bun documentar este ca un bun roman, dar care nu se limitează la o poveste, ci are şi o substanţă culturală, antropologică", a mai declarat Michal Buchowski.

Acesta povesteşte faptul că la fiecare ediţie în care a făcut parte din juriu, discuţiile deliberative durau ore întregi. "Suntem conştienţi de faptul că indiferent ce fel de decizii am lua, nu toate filmele bune care rulează în Festival vor putea fi premiate".

Michal Buchowski face parte şi din juriul Festivalului de anul acesta. El este profesor universitar la mai multe facultăţi din Polonia, Germania şi SUA.


Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus