octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
Celebrul regizor şi scenarist Cristi Puiu este de părere că, în lipsa propagandei, filmul documentar românesc tot nu a atins valoarea dorită din cauza lipsei curajului regizorilor de film de a-şi asuma propriile opinii în producţiile lor. Bineînţeles, Cristi Puiu a pomenit în conferinţa de presă de azi şi despre săraca finanţare a acestui tip de film.

"Documentarul românesc are probleme şi ca urmare a faptului că o vreme bună a fost folosit ca instrument de propagandă. Fie ea fascistă, comunistă sau de alt fel. Acest lucru a transformat documentarul românesc într-unul inert, bineînţeles cu excepţii notabile. Dar, în rest, documentarele noastre continuă nu cu propaganda, ci cu minciuna. Documentare care ascund viziunea personală a autorilor. Se feresc de această asumare documentariştii români şi de aceea spun că avem de a face cu documentare mincinoase", a declarat Cristi Puiu în conferinţa de presă organizată astăzi, în cadrul AFF 2006.

Cristi Puiu s-a arătat impresionat negativ şi de faptul că Sibiul are un singur cinematograf. "Faptul că la Sibiu există o singură sală de cinematograf este de o mare tristeţe. Faptul că în România nu mai avem canalul Arte, care difuza filme de autor, este la fel. Lipseşte, de aceea, şi sursa de difuzare a unor astfel de filme".

Regizorul filmului Moartea domnului Lăzărescu crede, însă, că lucrurile o să se schimbe în timp, iar asta şi datorită Festivalului ASTRA Film Fest. "Cred că lucrurile o să se schimbe şi, cu siguranţă, la acest lucru contribuie şi ASTRA Film Fest. Îmi pare rău că, deocamdată, acest festival are loc o dată la doi ani. Este pentru prima dată când particip la AFF, deşi membru în jurii ale unor festivaluri am mai fost, chiar şi în juriile unor festivaluri de film documentar. Din păcate, la acest capitol, România stă prost, iar în ultimii ani documentarul românesc suferă, în special la capitolul finanţare. Astfel, s-a ajuns ca filmul documentar să pară un gen minor, ruda săracă a cinematografiei", a adăugat Cristi Puiu.

Regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes ai noii generaţii de regizori români, Cristi Puiu este autor de scurt metraje şi filme de ficţiune câştigătoare de premii importante. Preocuparea şi interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare şi în peliculele de ficţiune pe care le semnează. Printre premiile câştigate de acesta Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago, ambele pentru filmul artistic Moartea domnului Lăzărescu, şi Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru scurt metrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea.


În altă conferinţă de presă, tot astăzi, Michael Sinclair Stewart, membru al juriului ASTRA Film Fest 2006, s-a referit la faptul că, în Marea Britanie, fondurile destinate producţiei de film documentar sunt în descreştere. "Acum, la nivelul Marii Britanii, filmul documentar este pe un trend descrescător. Dacă în anii '90, finanţările pentru un film documentar erau de 300.000 de euro pentru o oră de transmisie, acum aceste sume au scăzut foarte mult. Din fericire, şi mai mult au scăzut costurile de producţie", a declarat Michael Stewart, în conferinţa de presă de astăzi.

Stewart oferă ca soluţie pentru revigorarea filmului documentar apelarea la metode de comunicare mult mai facile, cum ar fi internetul. "Ceea ce cred că ar trebui dezvoltat în momentul de faţă, ar fi modalitatea de a accesa acele canale de comunicare prin care poate ajunge la grupurile mici. Mă refer, aici, spre exemplu, la site-ul youtube.com, care prin intermediul internetului serveşte foarte multă lume. Sper, însă, că şi în România, în următorii 10 ani, staţiile de televiziune să acorde mult mai multă atenţie filmului documentar".

Michael Sinclair Stewart este unul dintre cei mai de seamă antropologi care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este coordonator al programului de formare în antropologie culturală Marie Curie Funded International training.


Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus