octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
Giorgio Ficcarelli, şeful Departamentului de Pre-aderare al Delegaţiei Comisiei Europene în România, a anunţat că un film ales din cadrul ASTRA Film Fest 2006 va deschide programul de finanţare al UE pentru audiovizualul românesc, program lansat luna viitoare. Deocamdată, fondurile alocate pentru acest program sunt de aproximativ 1,2 milioane euro. Giorgio Ficcarelli face parte şi din juriul acestei ediţii a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală de la Sibiu.

"Deja a fost contractată echipa pentru derularea acestui program, astfel încât, în cel mult o lună, acesta să fie lansat oficial. Filmul premiat de noi la ASTRA Film Fest va fi difuzat la Bucureşti, cînd vom lansa programul de sprijin pentru audiovizualul românesc.

Acesta dispune, deocamdată, de o finanţare de 1,2 milioane de euro şi are trei obiective fundamentale. Dezvoltarea scenariilor şi a proiectelor tinerilor realizatori de film din România este primul dintre acestea. Totodată, vom finanţa şi o serie de traininguri pentru producătorii de film din România, traininguri care vor avea loc în diferite părţi ale Europei. Şi, în fine, un al treilea obiectiv al acestui program este facilitarea circulaţiei filmelor non-naţionale, produse în Europa, în România. Publicul român trebuie să vadă creaţii independente despre Europa", a declarat Ficcarelli în cadrul conferinţei de presă de astăzi.

Potrivit lui Giorgio Ficcarelli, programul anunţat de el este o oportunitate pentru a accesa, apoi, şi fonduri pentru producţia de filme. Comitetul de selecţie al proiectelor depuse în cadrul programului de sprijin al audiovizualului românesc va fi unul independent şi va contribui la dezvoltarea unui bun film documentar european, este de părere Ficcarelli. El anunţă creşterea fondurilor europene destinate acestui segment. "De anul viitor, intrând în UE, România va fi eligibilă şi în ceea ce priveşte fondurile destinate programului media, iar prin această finanţare, se va deschide o uşă largă documentarelor româneşti", a adăugat Ficcarelli.

Odată cu creşterea finanţărilor pentru astfel de producţii, Giorgio Ficcarelli mizează pe faptul că Sibiul, prin ASTRA Film Fest, va deveni un centru de maxim interes al documentarului european. "Este foarte important faptul că publicul acestui festival este format, în special, din tineri. Cred că prin astfel de manifestări, tinerii cetăţeni ai Europei ajung să vadă cum «funcţionează» Uniunea Europeană. Sibiul a devenit, prin intermediul ASTRA Film Fest, punctul de referinţă pentru Europa Centrală în materie de documentare. Susţin ideea potrivit căreia ASTRA Film Fest să devină un festival anual. Este momentul să captăm atenţia Europei, având în vedere că filmul documentar va intra pe o pantă ascendentă. Însă, este important şi frumos să produceţi filme documentare, dar la fel de important este ca acestea să ajungă la public. De aceea, cred că ASTRA Film Fest va deveni centrul de interes din Europa Centrală pentru filmul documentar", a adăugat Ficcarelli.

Giorgio Ficcarelli este membru activ în comitete din domeniul cinematografiei, susţine cursuri şi publică în reviste de cultură din Italia, Franţa, Republica Cehă şi Ungaria. În prezent, este şeful Departamentului de Pre-aderare al Delegaţiei Comisiei Europene în România. Experienţa sa în materie de film şi-a dovedit valoarea prin festivalurile de film pe care le-a organizat în Republica Cehă, Liban, Belgia, Italia.


Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus