octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
Documentaristul şi profesorul de antropologie vizuală, Michael York a descris foarte plastic majorul eveniment documentaristic care are loc zilele acestea la Sibiu. Cel mai important Festival de film documentar din Europa de Est, ASTRA Film Fest este descris de York ca fiind asemănător unui mare trib. "Festivalurile de film documentar şi antropologic sunt, de obicei, precum o adunare de trib. Niciodată nu am văzut un trib atât de mare ca la Sibiu. Avem şi în Marea Britanie, la Londra, un astfel de festival antropologic. Cea mai numeroasă participare a numărat 120 de persoane. Aici, sala mare de proiecţie are peste 700 de locuri şi este plină după amiaza. Prevăd un viitor viguros României în domeniul documentarului", a declarat York.

Nume de referinţă în multe festivaluri de gen din lume, Michael York s-a arătat surprins mai puţin plăcut de faptul că producătorii de film din România nu îşi dau interes, cel puţin în aparenţă, pentru un astfel de eveniment precum cel de la Sibiu. "Este cu adevărat impresionant numărul de tineri pe care îl avem la Sibiu. Studenţi din toată lumea. Însă ceea ce eu numesc instituţiile oficiale din acest domeniu, producătorii de film sunt foarte puţini, din câte îmi dau seama - doar unu, doi la sută. Nu pot să spun, încă, de ce se întâmplă aşa, din moment ce la festivaluri din lume cu mai mică popularitate decât cel de la Sibiu publicul este dominat de specialişti", a mai spus York.

Aflat pentru prima oară în România, Michael York s-a postat în faţa marelui ecran din cadrul ASTRA Film Fest câte zece ore pe zi. "Ochii mei au căpătat o formă pătrată, după forma ecranului", a glumit York. Membru al juriului, cunoscutul antropolog a declarat că este adeptul documentarelor care mizează pe onestitate. Pentru York, onestitatea se traduce pe principiul "respectării faptelor". "Principiul de la care nu trebuie să te abaţi este acela de a nu judeca nici o cultură pe care o cercetezi. Pentru a ajunge să prezinţi obiectiv şi onest ceea ce filmezi, este necesar să te identifici cu cei pe care îi filmezi".

Documentarist şi profesor de antropologie vizuală, Michael York predă cursuri de Antropologie Vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre. Este membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival şi conduce The Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academică. York este câştigător al mai multor premii pentru documentarele sale de televiziune, printre care The San Francisco Golden Gate Award, două premii Royal Television Society, o nominalizare la BAFTA, premiul UN Environmental, premiul The National Geographic Earthwatch, premiul BBC Asia şi multe altele.

Michael York este prezent şi cu un film în cadrul ediţiei din acest an a ASTRA Film Fest 2006. În filmul Holy Men and Fools (Sfinţi şi nebuni), York prezintă povestea a doi asceţi hinduşi (sadhu). Uma e suedeză, iar Vasisth Giri, indian. Împreună, pornesc într-un pelerinaj prin munţii Himalaya, către izvoarele Gangelui, în căutarea sinelui şi a sfinţilor şi a misticilor hinduşi. În călătoria lor, întâlnesc un sadhu care nu a scos nici un cuvânt de doisprezece ani. Dorm în peşteri şi în chilii ale asceţilor. După douăzeci şi şapte de ani de căutări, Uma îşi descoperă în sfârşit mentorul spiritual pe care îl căutase toată viaţa.


Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus