noiembrie 2006
Festivalul Naţional de Teatru 2006
Ungaria şi Irlanda sunt două dintre ţările invitate ale Festivalului Naţional de Teatru în cadrul Modulului Participare Internaţională.

Teatrul "Katona Jószef" din Budapesta revine la Bucureşti după succesul înregistrat astă primăvară cu spectacolul Troilus şi Cresida în regia lui Silviu Purcărete. Membru al Uniunii Teatrelor Europene, unul dintre cele mai prestigioase teatre ale Ungariei, "Katona Jószef" prezintă în cadrul FNT spectacolul Ivanov în regia lui Tamás Ascher.

Ascher, personalitatea marcantă a teatrului maghiar, este unul din cunoscătorii profunzi ai operei lui Cehov, colaborarea sa cu Teatrul "Katona Jószef" materializându-se prin punerea în scenă a mai multor piese cehoviene. În anul 1986 a montat la "Katona Jószef" Trei surori, spectacol prezent în repertoriul teatrului timp de 10 ani. În 1990 regizează Platonov şi, 14 ani mai târziu, îşi îndreaptă din nou atenţia spre Cehov, mai exact spre Ivanov. Se naşte un spectacol câştigător la MESS Festival (Sarajevo) şi la POSZT Hungarian Theatre Festival. Ascher (câştigător a două premii pentru Cea mai bună regie pentru Ivanov) transpune acţiunea piesei la începutul anilor '60 şi tratează scrierea lui Cehov cu mult scepticism, disecând fiecare element şi personaj în parte, asemenea unui om de ştiinţa care analizează lumea prin microscop.

De-a lungul carierei sale, Tamás Ascher a regizat piese semnate de Beckett, Brecht, Shakespeare, Turgheniev cât şi adaptări ale unor romane celebre precum Maestrul şi Margareta sau Demonii.

Ivanov va avea două reprezentaţii, miercuri, 8 noiembrie, ora 18.30 şi joi, 9 noiembrie, ora 21.00 la Teatrul Bulandra (sala Izvor).

Seara de joi a festivalului ar putea fi numită "seara irlandeză", pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti (sala Atelier), evoluând Simon Toal cu spectacolul The Friends of Jack Kairo şi coregrafii Ursula Lauebli şi Steve Batts cu spectacolul Resonance.

Miercuri şi joi, Lauebli şi Batts vor susţine un workshop de coregrafie pentru dansatori profesionişti la Centrul Naţional al Dansului. Compania lor, Echo Echo Dance, înfiinţată în 1991, s-a impus ca un lider influent în dezvoltarea dansului şi teatrului-dans pe teritoriului Irlandei. Stilul Echo Echo Dance trece de la îndrăzneţ şi jucăuş la tandru şi poetic, trăgându-şi sursele de inspiraţie dintr-o gamă largă de forme ale dansului contemporan, cât şi ale altor stiluri de mişcare.

Spectacolul lor, Rezonanţă, explorează tensiunea dintr-un cuplu, pentru care despărţirea este la fel de chinuitoare ca şi apropierea. Un amalgam de sentimente confuze puse în evidenţă de mişcarea celor doi coregrafi, de muzica originală semnată Daniel Weaver şi versurile năucitoare ale lui Roger Quigley.

Prietenii lui Jack Kairo, spectacol gândit, creat şi interpretat de Simon Toal, este un one-man show menit atât să amuze publicul, cât şi să-l umple de energie. Inspirat de atmosfera filmului noir al anilor '40, Simon Toal compune o serie întreagă de personaje, multiple personalităţi - de la amuzantul Jack Kairo până la o femme fatale necesară în plot-ul poveştii inventate de Toal - care sunt puse în mişcare de o crimă misterioasă.

A cincea zi a festivalului include unicul spectacol invitat, Purificare de Sarah Kane, în regia lui Andrei Şerban realizat alături de trupa Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj.

Miercuri, 8.11.2006

11.00 Teatrul ACT
"Valeriu Moisescu - Aventuri teatrale cu final imprevizibil", prezentare CD-uri, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune
Modul LANSĂRI DE CARTE ŞI CD-URI

11.00- 14.00 Centrul Naţional al Dansului
Workshop pentru dansatori profesionişti susţinut de Ursula Lauebli şi Stephen Batts de la Echo Echo Dance Company, Irlanda, cu sprijinul Culture Ireland

11.00 - 17.00 Institutul Francez
Modul TRADUCERI ŞI TRADUCĂTORI, participă François de Banes - Gardonne şi Christiane Botbol de la Chartreuse Villeneuve-lès-Avignon şi Laurent Mulheisen de la Maison "Antoine Vitez" / În parteneriat cu Ambasada Franţei în România

15.00 - 18.30 Centrul Naţional al Dansului, Spaţiul de proiecţie "Scoica"
"Vidéo Danse", proiecţii de filme de dans oferite de Arhiva Centrului Naţional al Dansului.
Eveniment organizat de către Centrul Naţional al Dansului, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti.

15.00 - 18.30 The Place, London:
15.00-15.17 Man or Fish
Henrietta Hale
15.20-15.35 In this World Rachel Lopez de la Nieta & Ben Ash
15.35-15.50 Dog Kennell Hill Project
15.50-16.10 Uprising
Hofesh Shechter
16.10-17.05 Amplification BalletLAB
17.05-17.20 Spill Sonia Sabri
17.20-17.35 Bad History Marc Bruce
17.35-17.55 B for Body Luca Silvestrini

18.00/22.00 Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Sala Mare
Purificare de Sarah Kane, regia Andrei Şerban; Teatrul Naţional "Lucian Blaga", Cluj - Napoca (2h 30min.)
Modul SPECTACOLE - Spectacol invitat

18.30 Teatrul "Bulandra", Sala Izvor
Ivanov
de A.P. Cehov, regia Tamás Ascher, Teatrul "Katona Jószef", Budapesta (3h, cu pauză)
Modul PARTICIPARE INTERNAŢIONALĂ - SPECTACOLE ŞI PERSONALITĂŢI

22.00 Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Sala Atelier
Bloody Body
, coregrafia Sergiu Anghel; Compania "Orion Balet" (30min.)
Modul DANS

22.00 Teatrul "Nottara", Sala "George Constantin"
Profu' de Jean Pierre Dopagne, recital Răzvan Vasilescu (1h 05min.)
Modul ONE MAN SHOW / ONE WOMAN SHOW

22.00 Teatrul LUNI de la Green Hours
Chat
de Ştefan Caraman, regia Dan Vasile; Teatrul Pi Buni, Piatra Neamţ (1h 10min.)
Modul INDIE

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus