noiembrie 2006
Festivalul Internaţional de Film DaKINO NU este un Festival al blockbusterelor, ceea ce se urmăreşte prin DaKINO nu este succesul de box-office, ci prezentarea mesajului cinematic în forma sa cea mai pură, nealterată. Dacă Festivalul ar fi o persoană, cuvântul care i-ar descrie cel mai bine avatarul ar fi "original".

(Dan CHIŞU, preşedintele Fundaţiei DaKINO.)

Fundaţia DaKINO va organiza în perioada 23-26 noiembrie 2006 la Bucureşti cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

Anul acesta Festivalul va fi găzduit de Complexul Auditorium - Muzeul Naţional de Artă al României şi de Cinema Scala, şi aşa după cum şi-a obişnuit deja publicul, va avea două secţiuni: ficţiune şi documentar. Conform regulamentului, filmele de la secţiunea ficţiune nu pot depăşi 30 de minute, în timp ce documentarele, pentru a întruni normele unui scurtmetraj, nu vor depăşi 50 de minute.

Juriul de preselecţie, alcătuit din Cristina Corciovescu - membră a Uniunii Cineaştilor din România şi a FIPRESCI (Féd. Internationale de la Presse Cinématographique) şi din Magda Mihăilescu - membră a FIPRESCI şi deţinătoare a rubricii de cinema a ziarului Gândul, şi-a încheiat misiunea. Cei doi critici de film au avut o sarcină extrem de dificilă, trebuind să selecteze cele mai bune filme din aproximativ 350 de scurtmetraje înscrise, care însumează peste 110 ore şi reprezintă peste 34 de ţări. Misiunea juriului de preselecţie a fost pusă în dificultate şi de faptul că multe dintre producţii sunt deja câştigătoare la festivaluri internaţionale de renume, recent încheiate: Cannes, Venezia, Clermont-Ferrand, Biarritz, Cinéma du Réel, Oberhausen etc. România a fost reprezentată la cea de-a XVI-a preselecţie DaKINO prin 60 de scurtmetraje. În final vor fi proiectate în competiţie aproape 100 de filme, dintre care, 20 româneşti.

DaKINO XVI nu se dezice nici anul acesta şi pregăteşte românilor cinefili o serie de surprize în cadrul secţiunii de programe paralele. Echipa Festivalului nu doreşte să dezvăluie toate momentele cinematografice încă, pentru a păstra aura de inedit, însă va deconspira câteva dintre acestea pentru a vă reţine interesul.

Ediţia 2006 va aduce în prim plan unul dintre cele mai premiate filme ale anului, marele premiu al Festivalului de Film Independent de la Roma - Self Medicated, în regia lui Monty Lapica. Această producţie are la activ, până în prezent, aproximativ 35 de premii la festivaluri internaţionale. Filmul, inspirat din fapte reale, este povestea unui tânăr de 17 ani, incapabil să treacă peste pierderea neaşteptată a tatălui său, care se îndreaptă spre o criză de negare, ură de sine şi entropie emoţională. Odinioară un elev talentat, Andrew Eriksen alunecă încet, dar sigur, spre o auto-distrugere provocată de droguri. Plin de resentimente faţă de mama sa (Diane Venora) pentru propria ei dependenţă de droguri, Andrew se îndepărtează de ea în momentele în care au nevoie mai mult ca oricând unul de celălalt. Soluţia mamei sale este să angajeze o companie privată ce răpeşte adolescenţi cu probleme şi îi plasează într-o instituţie psihiatrică restrictivă şi coruptă. După ce devine subiectul abuzurilor fizice şi emoţionale ale programului, Andrew realizează că singura cale de a se împăca cu moartea tatălui său este să-şi înfrunte mai întâi propriii demoni.

De asemenea, Festivalul Internaţional de Film DaKINO a reuşit să obţină pentru publicul său, filmul desemnat drept "cel mai bun documentar" de Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, ediţia 2006. Este vorba despre Life in Loops, în regia lui Timo Novotny. Talentatul regizor a acceptat invitaţia organizatorilor şi va face parte din juriul de documentar al Festivalului. Artistul multimedia Timo Novotny îşi prezintă noul proiect ca un film experimental, documentar-muzical, construit ca remix al apreciatului film Megacities (1997), un rafinat eseu vizual despre viaţa ascunsă a câtorva metropole din lume, produs de cunoscutul documentarist austriac Michael Glawogger. Novotny completează 30% din filmul original (re-editat), cu 70% material nou, în care mixează secvenţe originale nefolosite de Glawogger cu propriile sale secvenţe (filmate de cameramanul lui Megacities, Wolfgang Thaler în Tokyo). Alături de metropola japoneză, Life in Loops călătoreşte prin Mexico City, New York, Moscova şi Bombay. Combinaţia fascinantă de imagine şi coloană sonoră pe măsură semnată Sofa Surfers, poartă privitorul într-o aventură audiovizuală de-a lungul continentelor.

Un alt moment special pregătit de DaKINO este cel mai nou film produs de Wim Wenders. The House is Burning, în regia lui Holger Ernst, a fost prezentat anul acesta şi în cadrul Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei. Filmul ilustrează povestea unui grup de adolescenţi dintr-o suburbie tristă care se luptă să-şi găsească drumul într-o lume cu prea puţine opţiuni. Mike (Joe Petrilla) urmează să se înroleze în armată, urmându-şi tatăl şi, în consecinţă, plecând în război. Ultima sa zi în preajma familiei şi prietenilor se transformă într-un război al emoţiilor. Prietena sa, Valerie (Nicole Vicius), furioasă pe el pentru decizia luată, îl respinge înainte de plecare - şi îl înşeală. Prietenul său, Phil (Robin Taylor), un traficant mărunt de droguri, aşteaptă să dea marea lovitură. Terry (Julianne Michelle) încearcă să intre în lumea corporatistă pentru care este nepregătită, şi înţelege deja corupţia pe care sistemul o cere de la ea. Steve (Harley Adams) caută o armă, pentru a se răzbuna mortal pe tatăl său abuziv. Pe măsură ce povestea se derulează, frustrarea erupe într-o noapte de violenţă zdrobitoare, auto-distrugere şi redescoperire. Festivalul DaKINO va fi onorat de prezenţa producătoarei acestui film - Katja Siegel.

Echipa DaKINO va reveni cu alte amănunte privind ediţia acestui an. Şirul de surprize nu se opreşte aici!