Libertatea / noiembrie 2006
Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Borat e devenit un fenomen. Filmul scris şi jucat de Sacha Baron Cohen (comic evreu - britanic cunoscut pînă acum doar ca "Ali G" într-un clip al Madonnei) începe şi se termină într-un sat amărît din România. Doar că Borat - personajul lui Baron Cohen - susţine că e un sat din Kazahstan... Care Kazahstan susţine (prin vocea ambasadorului său) că nu seamănă deloc cu Kazahstanul şi că Baron Cohen habar n-are cum e Kazahstanul, pentru că n-a pus niciodată piciorul acolo!

Un conflict "diplomatic" este exact ce mai lipsea pentru ca Borat să fie un film incomod - şi chiar mai mult decît atît. Contează, pînă la urmă, că Borat Sagdiev, de profesie jurnalist, vine din Kazahstan? Da, dacă ne uităm că subtitlul filmului spune "Învăţături din America, pentru ca toată naţia Kazahstanului să profite" (în engleza de baltă a lui Borat sună mult mai bine!). Nu, dacă uităm subtitlul şi vedem că provenienţa personajului este indiferentă: putea fi oricare ţărişoară înapoiată de pe harta lumii. Cînd pleacă din "Kazahstan", Borat îşi ia un geamantan ponosit şi o găină. Găina este unul din actorii cei mai buni din film. În orice caz, la fel de "bun"(ă) ca Pamela Anderson deoarece - ca şi ea - se joacă pe sine. Manevra lui Borat / Baron Cohen este aceeaşi: el ia "prizoniere" o ţară, o găină, o Pamelă etc. şi face un film-kamikaze cu ele... Ce este un "film-kamikaze"? Este un film în care personajul principal - aici, Borat - se năpusteşte, ca un terorist al rîsului, în simbolurile cele mai dragi ale unei ţări - aici, SUA - şi le face harcea-parcea.

În ciuda umorului tip "Vacanţa mare" (care, uneori, nimereşte în plin, alteori nu), Baron Cohen continuă o tradiţie nobilă. Borat al său e un fel de Candid (personajul lui Voltaire) corcit cu Don Quijote în epoca MacDonald's. Atunci cînd, la un rodeo din Texas, cîntă imnul SUA schimbînd cuvintele acestuia cu cele (inventate) ale "Kazahstanului" său, ironia loveşte fix la ţintă, demontînd Mîndria De A Fi American" (sau orice altceva) cu armele proprii. Idem atunci cînd, la un congres penticostal, Borat se împrieteneşte cu "dl Isus". Antisemit, sexist, homofob, Borat nu e nimic altceva decît Refulatul Întrupat. Şi e un semn al timpurilor că acest "refulat" va fi devenit terorist...
Regia: Larry Charles Cu: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus