România Liberă / noiembrie 2001
Sub banalul titlu Vampires se ascunde cel mai recent film (al 19-lea din carieră) al unuia dintre cei mai importanţi regizori de gen (fantastic, SF şi horror) din ultimele trei decenii, John Carpenter (n. 1948). Filmul de faţă este prima incursiune în domeniul vampirilor a unui regizor care de mult a depăşit eticheta de serie B, realizînd SF-uri şi horror-uri intrate în legendă şi în istorie.

Povestea confruntării şi a masacrării reciproce dintre şeful unei echipe de vînători de vampiri şi ceata vampirilor, condusă de Valek, desfăşurată pe fundalul deşertului mexican, nu este altceva, la o privire atentă, decît un western, unul dintre cele clasice, deghizat. Structura acestui gen fundamental pentru filmul american este păstrată; bătălia dintre Jack Crow şi maleficul Valek se dă aici pentru Crucea Berzierilor, un obiect ritual cu puteri magice.

Sursa de inspiraţie a lui Carpenter este explicită: Hoarda sălbatică, capodopera lui Sam Peckinpah; de la această poveste plasată tot în deşertul mexican sunt preluate tehnica multicamerelor şi montajul năucitor. Totodată, filmul lui Carpenter este un omagiu adus celui al lui Peckinpah şi unui mare regizor, la opera căruia au ucenicit, din anii '70 încoace, mulţi cineaşti importanţi americani.

Ca la multe alte filme ale sale, Carpenter compune şi muzica de pe coloana sonoră.

Vampires
Regia: John Carpenter
Cu: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee,Thomas Ian Griffith, Maximilian Schell, Cary-Hiroyuki Tagawa.
Regia: John Carpenter Cu: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee, Thomas Ian Griffith, Maximilian Schell, Cary-Hiroyuki Tagawa

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus